Az energiaár-robbanás a szegények testi-lelki épségét veszélyezteti

A Kelet-Angliai Egyetem (UEA) egy tanulmányban a fuel poverty, azaz fűtőanyag-szegénység hatásait kutatta. Az angol nyelvben a fuel alapvetően üzemanyagot jelent, de ezzel a szóösszetétellel azokat írják le, akiknek nincs elég pénzük az otthonuk fűtésére. A kutatás –kevéssé meglepő módon – azt az eredményt hozta, hogy azoknak, akiknek nem elég meleg az otthonuk, számolniuk kell a hideg egészség-és közérzetromboló hatásaival.

A fűtőanyag-szegénység egyik súlyos egészségügyi szövődménye a gyulladásos szövődmények kialakulása lehet. A tanulmány szerzői fibrinogénnel, egy véralapú biomarkerrel ellenőrizték, hogy kinél mennyire súlyos a gyulladás mértéke.

„Tudjuk, hogy a hidegnek való kitettség kortól és nemtől függetlenül növekvő vérnyomással, gyulladásos megbetegedésekkel, illetve a szív- és érrendszeri elhalálozás kockázatának megnövekedésével jár. Mostanáig azonban csak korlátozott mértékben kutatták azt, hogy a fűtőanyag-szegénység milyen hatást gyakorol a testi és lelki egészségünkre.”

mondta dr. Apostolos Davillas, a UEA Norwich Orvostudományi Tanszékének munkatársa.

Ha fibrinogén van, akkor baj van

A kutatók országos szinten reprezentatív mintából, összesen 6854 résztvevő bevonásával dolgozhattak. Hogy a legpontosabb eredményeket kapják,

  • feltárták az összefüggést az üzemanyag-szegénység és az általános jólét között;
  • önbevallásos alapon készített egészségügyi jelentéseket kértek a résztvevőktől;
  • időről időre ellenőrizték, hogy az alanyok vérükben megemelkedett-e a gyulladásos betegségre utaló biomarkerek koncentrációja;
  • kiszűrték azokat a torzító tényezőket, amik ugyancsak kihatottak az alanyokra; ilyen volt például az, hogy naponta hányszor és mit esznek, dohányoznak-e, vagy végeznek-e rendszeres testmozgást.

„A kutatásba olyan embereket vontunk be, akiknél igen magas az egy háztartásra jutó fűtőanyag költsége, vagy úgy érezték, hogy az otthonuk nem elég meleg télen. Végül megtaláltuk az ok-okozati összefüggést az általános jólét és a fűtőanyag-szegénység között; egy a gyulladásokat előrejelző biomarker, a fibrinogén vezetett nyomra minket.”

– mondta dr. Davillas.

Huj-Hszüan Liu, a Royal Veterinary College szakértője elmondta, hogy a fibriogén alapvetően a véralvadási folyamat beindításában segíti a szervezetet, de ha megnövekszik a szintje a vérben, az gyulladásos betegségek biomarkere is lehet. A vér fibrinogénszintje többféle betegség miatt is megnőhet: például a koszorúérpanaszok, a növekvő halálozási és szívrohamkockázat, vagy a szélütés miatt.

„Mindez megmutatja, hogy a fűtőanyag-szegénység a szó szoros értelmében bemászik az emberek bőre alá, és azt is, hogy milyen hatással van az egészségükre.”

– mondta dr. Huj-Hszüan Liu.

A szegényeket támogató politikára lesz szükség

Dr. Andrew Burlinson, a UEA Norwich Üzleti Főiskola munkatársa szerint a kutatási eredmények azért is fontosak, mert megmutatják, hogy milyen elképesztő ütemben nőttek az energiaárak az elmúlt 30 évben. A közvetlen hatásokat Magyarországon kevésbé érezzük meg a rezsicsökkentés miatt; az Egyesült Királyságban is arra készülnek, hogy áprilisban felülvizsgálják a kormány energiaár-befagyasztási javaslatát. Az energiaipari cégek mindeközben arra figyelmeztettek, hogy az energia- és fűtőanyagárak a következő hónapokban további 50 százalékkal nőhetnek.

„A legújabb adatok alapján a fűtőanyag-szegénységtől sújtott háztartások aránya Anglia-szerte megháromszorozódhat a növekvő energiaárak miatt. A fűtőanyag-szegénységet széles körben a bevételi szegénység [income poverty] jól elkülönülő formájaként ismerik, és az új tanulmány is azt mutatja, hogy hosszú távon káros egészségügyi szövődményekkel járhat.”

[…]

„Az elkövetkező években át kell alakítanunk az otthonainkat a szén-dioxid kibocsátás mérsékléséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A fűtőanyag-szegénységnek kitett, alacsony jövedelmű háztartásokat támogató politikára lesz szükségünk, hogy ők se maradjanak ki a zöldebb életmódra való átállásból.”

mondta dr. Burlinson.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás