Már egy órával több alvás is segíthet leszorítani a kalóriabevitelt a túlsúlyosoknál

2022.02.09. · tudomány

A Chicagói Egyetem kutatói hétfőn, a JAMA Internal Medicine folyóiratban tették közzé tanulmányukat, amelyben egy négyhetes alvásvizsgálat keretében azt nézték meg, hogy 21-40 éves, 25-29,9 közötti testtömegindexű, vagyis túlsúlyos felnőttek körében, akik átlagosan naponta kevesebb, mint 6,5 órát alszanak, milyen változásokat okoz, ha alvásukat napi 8,5 órára hosszabbítják. A kis elemszámú klinikai vizsgálatból az derült ki, hogy már átlagosan 1,2 órányi extra alvásidő is átlagosan 270 kilokalóriával csökkentette a tápanyagbevitelt anélkül, hogy a résztvevők bármit változtattak volna napi étkezési vagy sportolási szokásaikon.

A 80 tesztalanyt véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai egy alkalommal tanácsokat kaptak ahhoz, hogyan tudnának többet aludni, a kontrollcsoportban viszont nem igyekeztek változtatni az alvási szokásokon. Az első két hétben a tudósok felmérték az összes résztvevő alvási szokásait, majd az egyik csoportnak megtartották az alvástanácsadást, és további két hétig figyelték, mi történik. Bár a kutatók a tanulmányt eredetileg nem a súlycsökkenés vizsgálatára tervezték, miután a tesztalanyok elkezdtek változtatni alvási szokásaikon, észrevehetővé vált a kalóriabevitel csökkenése.

Az alvási időt a tudósok viselhető eszközökkel mérték, és minden önkéntes a saját ágyában aludt a kutatás idején, vagyis az alvásukat nem befolyásolhatták a klinikai körülmények. A klinikai vizsgálat legmeglepőbb eredménye az volt, hogy már egyetlen alvásterápiás alkalom is eleget változtatott az emberek alvási szokásain ahhoz, hogy javíthassanak az alvásuk időtartamán.

A kutatók úgy vélik, hogy ha az alanyok a megfelelő alvásidőt három éven keresztül tartani tudnák, az akár 12 kg súlyfeleslegtől is megszabadíthatná őket anélkül, hogy változtatni kellene a napi étkezési szokásokon. Esra Tasali, a Chicagói Egyetem alváskutató központjának munkatársa és a tanulmány vezető szerzője a Guardiannek azt mondta, ha hosszú időn át fenn tudnák tartani az egészséges alvási szokásokat, az klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezetne. „Sokan rendkívül igyekeznek megtalálni a módját, hogyan csökkentsék a kalória-bevitelüket, nekik azt tudom mondani, hogy csak azzal, hogy többet alszanak, jelentős eredményeket lehet elérni” – mondta a kutató.

Érdemes hozzátenni, hogy a kutatást viszonylag kevés résztvevővel folytatták le, és az alanyokat mindössze négy hétig követték, így az eredmények nem általánosíthatók, ahhoz további kutatásokra lenne szükség.

Korábbi tanulmányok is utalnak azonban arra, hogy a túl kevés alvás nagyobb kalória-bevitelhez, és így súlyfelesleghez vezethet. Azt azonban még nem állapították meg a kutatók, mennyi alvásmegvonás az, amelyik már befolyásolja az étvágyat és a kalória-bevitelt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás