Oroszország megtámadta Ukrajnát

2022.02.24. · gazdaság

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én magyar idő szerint hajnali 4-kor televíziós beszédben jelentette be, hogy az orosz hadsereg bevonul a február 21-én Oroszország által népköztársaságként elismert kelet-ukrajnai szakadár területekre.

Putyin közölte, hogy lesznek veszteségek, az ukrán katonákat pedig felszólította, hogy adják meg magukat. Az orosz elnök az ukrán népnek azt üzente, hamarosan új vezetőket választhat a „neonáci puccsisták” helyett.

Hivatalosan meg nem erősített, de Ukrajnában lévő nyugati tudósítók által közölt információk szerint északról Belarusz felől törtek be Ukrajnába, délről a Krím irányából, keletről pedig közvetlenül Oroszország területéről indult a tüzérségi és ezzel együtt a szárazföldi támadás.

Az orosz hadsereg egységei Donyeckben február 24-én hajnalban
photo_camera Az orosz hadsereg egységei Donyeckben február 24-én hajnalban Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A hírek szerint a katonai célpontok mellett az ukrajnai repülőtereket is rakétatámadások érték. Robbanásokat jelentettek az ország Dnyepertől keletre eső területeiről Harkivtól Kijeven át Odesszáig. Az ukránok attól tartanak, hogy a szárazföldi erők partra szállhatnak Odesszában és Kijevet is bekeríthetik.

Az alábbi térképeken az ismerté vált helyszínek:

link Forrás
link Forrás

Sz. Bíró Zoltán, történész a Qubiten megjelent elemzéseiben már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország és Ukrajna határán kialakult, immár hónapok óta pattanásig feszített helyzet egyik fő oka, hogy Oroszország tart a NATO keleti bővülésétől. Az Oroszország-szakértő szerint Putyin az elmúlt években több dolgozatában is kifejtette, hogy az ukránokat nem tartja önálló népnek, és egyre gyakrabban hangoztatja, hogy az USA és a nyugat-európai országok megszegték azt a korábbi ígéretüket, miszerint nem terjesztik tovább keleti irányba a katonai szövetséget.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás