Mátyás? Kálmán? Béla? Ki a legnagyobb király? Szavazz!

2022.03.01. · tudomány

Az elmúlt hónapokban több tucatnyi történész és történelemtanár dolgozott azon, hogy megválaszolják az örök kérdést: ki a legnagyobb király? Mármint Illés Bélán kívül, persze. A Qubit által megkeresett szakértők a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete és az ELKH BTK Történettudományi Intézet munkatársainak vezetésével összeállították a magyar történelem legnagyobb hatású uralkodóinak listáját, és a top 10-be került királyokról portrét írtak – a cikkeket a következő tíz hét során közöljük, a tizedik helyezettől a dicső győztesig haladva.

A listázás-rangsorolás nem egzakt tudomány, ezzel a projekt minden résztvevője tisztában volt, ezért nem is alkottunk ezernyi kritérium részpontszámaival súlyozott módszertant. Egyszerűen arra a kérdésre kerestük a választ, hogy kik voltak azok, akik uralkodásuk alatt a legtöbbet tettek Magyarország fennmaradásáért és gyarapodásáért, akik ezer év alatt a legnagyobb hatást gyakorolták történelmünkre?

photo_camera Illusztráció: Qubit

A portrékban arra törekedtünk, hogy ne a klasszikus tankönyvi elemekkel terheljük az olvasókat, de azért minden lényeges pontot érintsen az adott királyról szóló cikk. Hogyan került a trónra? Milyen törvényekkel változtatta meg a társadalom képét? Milyen háborúkban vett részt, és milyenekből maradt ki az ország a vezetésével? Milyen volt a kapcsolata az egyházzal, és mit tett a kultúra ápolásáért? Milyen hiedelmek és tévhitek élnek róla a köztudatban, és mennyiben tér el regnálásának korabeli és mai megítélése?

Az első királyportréban a tizedik helyre befutott Könyves Kálmán életét az Árpád- és az Anjou-kori Magyarország elbeszélő forrásait kutató Csákó Judit, az ELKH BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa mutatja be.

Természetesen az olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk, ezért a portrék megjelenésével párhuzamosan indul a szavazás is: az alábbi húszas listából választhatja ki mindenki, szerinte ki a legnagyobb király.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás