Kihúzta a kártevők listájáról a csigát a legnagyobb brit kertészeti szervezet

2022.03.04. · majom

Hiába panaszkodnak a brit kerttulajdonosok a csigára, mostantól a legrégebbi brit kertészeti társaság, a Royal Horticultural Society (RHS) szerint meg kell szeretniük őket, ezek az állatok ugyanis nem tönkreteszik a kertet, hanem növelik a biodiverzitását, ráadásul nem is minden fajuk jelent veszélyt a növényekre. A társaság ennek megfelelően bejelentette, hogy a továbbiakban nem sorolják a kártevők közé a csigákat és meztelencsigákat.

Az RHS 2015 óta hirdette meg a nagy csigakutatását, méghozzá azért, mert ezek az állatok évek óta első helyen szerepelnek a kertészek halállistáján, és rengetegen keresték fel a szervezetet azzal a kérdéssel, hogy hogyan szabadulhatnának meg tőlük. A nagy munka véget ért, a mostani hivatalos állásfoglalás szerint a válasz az, hogy sehogy, de erre nincs is szükség.

A kutatás eredményei szerint a Nagy-Britanniában honos 44 csigafaj közül mindössze 9 hajlamos megcsócsálni a kerti növényeket, a többiek ártalmatlanok, ráadásul fontos táplálékforrást jelentenek a kert egyéb vendégei, például a sünök számára.

Etikus védekezés

Az NHS friss ajánlása szerint azokban az esetekben, ha a csigák mégis felzabálnák a fél kertet, „etikus védekezésre”, például mulcs használatára van szükség, illetve azt javasolják, hogy a kertészek ültessenek olyan növényeket a megóvandó palánták közelébe, amelyeket a csigák jobban kedvelnek, így nagy valószínűséggel inkább azokat választják majd.

Andrew Salisbury, az NHS entomológiai részlegének vezetője szerint a biodiverzitás megőrzésében egyre nagyobb szerepet játszanak a kertek, ezért fontos, hogy a kerttulajdonosok ne kártevőként, hanem szívesen látott vendégként tekintsenek a különböző fajokra – még akkor is, ha némelyek bosszantóak lehetnek. A csigák ellen bevetett különböző praktikák egyébként sem kecsegtetnek túl sok sikerrel, az ellenük kifejlesztett vegyszerek pedig többnyire azokat a fajokat is károsítják, amelyek csigával táplálkoznak.

A Slughelp.com weboldal szerint a csigaproblémára is a biodiverzitás növelése a legjobb megoldás: ha a kert élővilága kellően sokszínű, el lehet kerülni a túlszaporodásukat, mivel a feketerigók, békák és vakondok (és még egy sor rovar és madár) kordában tartják a csigapopulációt.

Salisbury szerint nem egyedül a csigák esetében, hanem általában is helytelen, ha kártevőként tekintünk a kerti élővilág egyes tagjaira, hiszen a levéltetűtől a hernyón át a csigáig minden fajnak megvan a maga szerepe, ezért azt javasolja, hogy a jövőben ne csak az NHS, hanem a közbeszéd is tartózkodjon a szó használatától.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás