Tengeri csillagok tucatjait áldozták a legnagyobb azték templom papjai a háború istenének

2022.03.18. · tudomány

A mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet (INAH) régészei Mexikóváros területén, az egykori azték birodalom fővárosának számító Tenochtitlán legnagyobb temploma, a Templo Mayor ásatásán több száz tengeri csillag maradványaira bukkantak, amelyeket egy sor másik tárggyal együtt az azték birodalom legtávolabbi pontjairól gyűjtöttek össze mintegy 700 évvel ezelőtt, hogy az aztékok papjai ezeket a háború istenének, Huitzilopochtlinak ajánlják fel - számolt be róla csütörtökön az ArsTechnica.

Az áldozati állatok között 164 olyan tengeri csillag maradványait találták a régészek, amelyek a Nidorella armata fajhoz tartozhattak. Ezek az állatkák a Csendes-óceán dél-mexikói és perui partjainál élnek a sekély vizek korallzátonyain, és nagyon hasonlítanak a csokis kekszekre, ahonnan a tudósoktól becenevüket kapták. Tenochtitlántól a legközelebbi lelőhelyük 300 kilométerre található.

Nidorellia armata
photo_camera Nidorella armata Forrás: Steve Ryan/Wikipedia

A feltárt maradványok között olyan korallokat is találtak a kutatók, amelyek szintén közel 300 kilométerről származhatnak, viszont éppen az ellentétes irányból, a Mexikói-öböl nyugati partjairól. Mintegy 700 évvel ezelőtt ezek a térségek képezhették az azték birodalom egymástól fekvő legtávolabbi pontjait, olyan területeket, amelyeket az akkori azték uralkodó, Ahuizotl foglalhatott el.

Ahuizotl 1486-ban lépett trónra, és rögtön elkezdte hódító hadjáratait, amivel közel megkétszerezte az azték birodalom területét, amely így a mai Mexikó csendes-óceáni partjaitól Guatemala délkeleti széleiig húzódhatott. Ezek a hódítások azt jelentették, hogy az aztékok könnyen megtehették, hogy Tenochtitlánban a Csendes-óceánból származó tengeri csillagokat és a Mexikói-öbölből érkezett korallokat terítsenek isteneik lábai elé tengeri kagylók különleges válogatásával és gömbhalakkal együtt.

photo_camera Fotó: Melitón Tapia/INAH

Az azték uralkodók sorsát a spanyol konkvisztádorok pecsételték meg. Amikor Hernán Cortés megérkezett Mexikó területére, a trónon Ahuizotl unokaöccse, Moctezuma II ült, aki a gyarmatosítókkal vívott harcokban lelte halálát. Moctezuma II-t testvére követte, akivel a spanyolok által behurcolt pestis végzett, majd Ahuizotl fia, Cuauhtémoc, aki 1521-ben megadta magát a spanyol konvisztádor, Hernán Cortés seregeinek, és akit halálra kínoztak, amikor nem árulta el az egyébként nem létező arany- és ezüstkészletek hollétét. A spanyol hódítók a 16. század elején lerombolták a Templo Mayort, és a helyén egy keresztény katedrális építését kezdték meg. Az archeológusok a 20. században fedezték fel a templom maradványait, amelyeket azóta is folyamatosan tárnak fel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás