Hatalmas orchideák kezdtek vadon nőni a klímaváltozás hatására Nagy-Britanniában

2022.04.01. · tudomány

Hamza Nobes, a 29 éves ápológyakornok épp az Oxford-közeli Didcot városában, egy otthonához közeli dombon sétált, amikor néhány méterrel az ösvény mellett kiszúrt egy különös virágcsoportot. Amikor közelebb ment, rájött, hogy nagy felfedezést tett: a réten virágzó lilásvörös, édes illatú óriás orchidea (Himantoglossum robertianum) ugyanis a trópusi vidékeket kedveli, és Európában is leginkább délen, valamint a Kárpát-medencében terjedt el. A szakértők szerint azonban az éghajlat felmelegedésével észak felé terjeszkedik, és már Hollandiában is észlelték.

Nobes a Guardiannek elmondta: „Furcsa volt, mert néhány héttel korábban épp az európai orchideás könyvemet lapozgattam, és benne volt az óriás orchidea is. Arra gondoltam, hogy egyszer jó lenne látni ezt a gyönyörű orchideát, mondjuk Görögországban vagy valahol, miközben valójában tíz percre volt az otthonomtól.”

Miután Ian Denholm, az Egyesült Királyság két nemzeti orchideabírálójának egyike a helyszínre látogatott, és hitelesítette a leletet, kiderült, hogy a növényfaj valószínűleg nem természetes úton érkezett az országba. „Körülbelül 15 évvel ezelőtt láttak óriás orchideákat [a környéken], de nem számoltak be róla széles körben, és nekem is újdonság volt” – mondta Denholm a brit lapnak.

Óriás orchideák (Himantoglossum robertianum) egy dél-franciaországi természetvédelmi parkban
photo_camera Óriás orchideák (Himantoglossum robertianum) egy dél-franciaországi természetvédelmi parkban Fotó: CAVALIER MICHEL / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A feltételezések szerint valaki 15 évvel korábban magokat hozott az országba, és szétszórta azokat – ezt az ökológusok nem támogatják, mivel invazív fajokat eredményezhet. A helyiek szerint az orchideák néhány éve még virágoztak, majd eltűntek, de hivatalosan nem jelentették be őket. Most kilenc virágzó és tíz nem virágzó növényt találtak, amelyek jelenleg körülbelül 30 centiméter magasak.

A szakértők szerint ez a felfedezés egy újabb jele annak, hogy Nagy-Britannia éghajlata a felmelegedés miatt egyre inkább képes támogatni a mediterrán növényfajokat – de azért hozzátette, hogy legalább ezúttal nem egy invazív faj telepedhet meg az országban, sőt a korai beporzók, például a dongók már üdvözölték is a márciusban virágzó új orchideákat.