Megirigyelte Harry Potter láthatatlanná tévő köpenyét egy startup, megcsinálta a láthatatlanná tévő pajzsot

2022.04.06. · majom

Kinek ne szerepelne Harry Potter láthatatlanná tévő köpenye a kívánságlistáján? Hiszen kérdés nélkül el lehetne tűnni a világ elől, észrevétlenül ki lehetne hallgatni a titkos találkozókat, vagy zárás után egyedül lehetne maradni akármilyen múzeumban, áruházban, esetleg körbe lehetne nézni Hatvanpusztán.

Az elmúlt években ezt a vágyálmot igyekszik megvalósítani egy brit startup, az Invisibility Shield, amely egy olyan pajzsszerű, a háttérbe olvadó, hordozható paravánt fejlesztett, amely mögé bújva tényleg eltűnhet bárki a vizslató szemek elől. Bár a módszer nem tökéletes, mert azért a „láthatatlanná tévő pajzs” nagyon is láthatóan benne marad a szemünk sugarában, próbálkozásnak nem rossz.

link Forrás

Az optikai csalódás a a lentikuláris lencsékhez kapcsolódó jelenségnek köszönhető. Ezekkel már mindenki találkozhatott például az olyan képeslapoknál, amelyeket ide-oda mozgatva változott a kép.

link Forrás

A technológia úgy működik, hogy rengeteg apró, cilinder alakú lencsét párhuzamosan rendezgetnek el egy felületen – a pajzs persze ennél bonyolultabban működik, de ez az alapja. „Mindegyik pajzs precíziós lencserendszert használ, hogy az adott tárgyról a megfigyelő felé irányuló fényt úgy verje vissza, hogy az a pajzs felületéről oldalirányba, jobbra és balra kerüljön” – írja a Kickstarteren a startup. „Mivel ebben az elrendezésben a lencsék függőleges irányúak, az álló vagy guggoló alanyról visszaverődő fény előbb nagyon rövid időre szórttá válik, majd a pajzs hátoldalán áthaladva oldalirányba terítődik szét” – magyarázzák tovább.

A pajzs különösen jó a vízszintes vonalak integritásának megtartásában, de mivel a lencsék függőleges irányba állnak, kevésbé jól képes megtartani függőleges vonalakat, helyette elmázolja a háttérfényeket.

photo_camera Forrás: Invisibility Shield Co.

Alex Dinovitser, az Adelaide-i Egyetem metamateriális fizikusa úgy vélte, hullámvezetőként érdemes gondolni erre a pajzsra, amelyik a sugarakat az adott tárgy körül elvezeti. A hullámvezetők olyan struktúrák, amelyek az elektromágneses hullámokat vagy a hangokat minimális energiaveszteséggel egy speciális irányba vezetik, például a mikrohullámú sütő is rendelkezik ilyen hullámvezetővel.

Az Invisibility Shield láthatatlanná tévő pajzsának technológiája valójában nem újdonság. 2019-ben az amerikai hadseregnek lopakodó technológiát fejlesztő vállalat, a Hyperstealth mutatott be nagyon hasonló módszert, amelyet aztán a YouTube népe gyorsan le is utánzott. Ha valaki érzi magában az erőt, Ian Charnas mozgóképes kézikönyvével akár neki is állhat bütykölni egyet. Hiszen, kinek ne kellene egy láthatatlanná tévő pajzs?

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás