Videóajánló: Így ismerd fel a fasizmust a 21. században

2022.05.07. · tudomány

Ki?

Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófiaprofesszora, a nyelvfilozófia és az ismeretelmélet szakértője, újabban a propaganda és a fasizmus kutatója. Legutóbbi két könyvét is e témákban írta: a 2015-ben megjelent How Propaganda Works után 2018-ban a fasiszta rendszerek ismérveiről értekezett könyvében, amit tavaly magyarul is kiadtak, Így működik a fasizmus - A "mi" kontra "ők" politikája címmel.

De akár onnan is ismerős lehet a neve, hogy ő volt az, aki 2018 decemberében a New York Times cikkében erős szavakkal illette a magyar politikai rendszert, amely szerinte már nem demokrácia, és Orbán Viktor csak annyiban tér el a fasiszta recepttől, hogy nincs Gestapója, és az állam feletti kontrollja kevésbé szól az erőszakról – még ha totális kontrollal is rendelkezik az állam felett. A cikk Kovács Zoltán kormányszóvivő figyelmét sem kerülte el: szánalmas ostobaságnak nevezte a leírtakat.

Mit?

„A fasizmus a vezető kultusza. A vezetőé, aki azt ígéri, megvédi a nemzetet attól a vélt megaláztatástól, amelyet a bevándorlók, baloldaliak, liberálisok, kisebbségek, homoszexuálisok vagy nők miatt szenved el. Megvédi azoktól az erőktől, melyek a fasiszta vezető szerint túlsúlyban vannak az ország médiájában, kulturális intézményeiben, iskoláiban. És ehhez nagyon is férfias, határozott, erőszakos válaszra van szükség. A fasiszta vezető azt mondja, majd ő megoldja a problémát” – így kezdődik Stanley összefoglalója a fasizmus 10 taktikájáról, vagyis azokról a jellemzőkről, amelyek alapján fel lehet ismerni egy fasiszta rendszert. Ezek között található a dicsőséges, mitikus múlt hangsúlyozása (az ezt az örökséget fenyegető erőkkel szemben), a propaganda, az értelmiségellenesség, a családok védelme a deviánsokkal szemben, vagy az ellenséggel szembeni megosztottság, a hierarchia sulykolása.

Hol?

Miután legutóbbi könyvének tíz pontba szedett kivonatát a Twitteren is közölte, a Big Think kérte fel őt, hogy tudományos magyarázó sorozatában, videóban is adja elő, milyen tíz szempont alapján lehet felismerni egy fasiszta rendszert. (A videón magyar feliratot is be lehet állítani.)

Korábbi videóajánlók a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás