Ész Ventura: Emeljük a tétet, egy hal helyett kettőre kell vigyázni!

Ma jelent meg annak az öntözgetős feladványnak a megoldása, amiben egy hal is volt az egyik edényben, amire az öntözgetés során vigyázni kellett. Ez azonban csak bemelegítés volt, az alábbi feladványban már két halra kell vigyázni.

150. feladvány: Öntözgetés két hallal

Adott két 5 literes vödör és egy 99 literes dézsa. A két vödörben van egy-egy hal, melyek eltérő nagyságúak, és mindkettő térfogata ismeretlen, de 1 liternél kisebb. A földön álló dézsát felemelni nem tudjuk, de van az alján egy kifolyó, amin keresztül a benne lévő vizet le tudjuk ereszteni. Adott ezen kívül még egy csap, amiből tetszőleges mennyiségű vizet engedhetünk. A feladat az, hogy mérjünk ki a dézsába pontosan 13 liter vizet úgy, hogy közben a halakat nem öntjük ki, és mindig van rajtuk valamennyi víz. Ezen kívül a két hal nem kerülhet soha egy edénybe, mert az egyik megenné a másikat. A halakat szabad vízzel együtt átönteni egyik edényből a másikba, vagy kézzel gyorsan áthelyezni, ha mindkét edényben van víz, de minden vizet leönteni róluk nem szabad.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdések haladóknak: Milyen mennyiségeket tudnánk még kimérni? Mekkora dézsák esetén lehet a 13 litert kimérni?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.