Korallokkal gyógyítják magukat a delfinek

2022.05.20. · tudomány

Az állatvilágban nem ritka, hogy az egyes fajok az emberhez hasonlóan képesek önmaguk gyógyítására vagy a betegségek kialakulásának megelőzésére különböző módszerekkel, például bőrápolással. A giesseni Justus Liebig Egyetem kutatói most arra találtak bizonyítékot, hogy az Indiai-óceánban élő palackorrú delfinek (Tursiops aduncus) a korallokban élő organizmusok segítségével ápolják a bőrüket, számolt be róla a IFLScience.

Gertrud E. Morlock és munkatársai az iScience folyóiratban május 19-én tették közzé megfigyeléseiket, miszerint a delfinek felismerik és megtalálják azokat a korallfajokat, amelyekhez egyes testrészeiket hozzádörzsölve enyhíthetik panaszaikat, vagy megelőzhetik a bőrfelszín érzékeny egyensúlyának kibillenését.

A delfinek megtanítják a fiatal egyedeknek a korallos bőrápolást
photo_camera A delfinek megtanítják a fiatal egyedeknek a korallos bőrápolást Fotó: Angela Ziltener

A delfinek különös szokására 13 évvel ezelőtt Morlock egyik munkatársa, a Zürichi Egyetem kutatója, Angela Ziltener figyelt fel a Vörös-tengeren. Már akkor is egyértelmű volt számára, hogy az állatok nem véletlenszerűen érintkeznek a korallokkal: határozottan tudták, hogy melyik testrészüket melyik korallhoz akarják érinteni, nyilatkozta a kutató a Scimexnek.

A dörgölőzés hatására a korallokban élő polipok elmozdultak a helyükről, és speciális nyálkák kiválasztásába, majd eregetésébe kezdtek. A kutatók az érintett korallokból mintákat vettek, és alapvetően három fajt vizsgáltak meg részletesen Morlock vezetésével. Ezek a gorgon korall (Rumphella aggregata), egy bőrkorall (Sarcophyton sp.) és a szivacs (Ircinia sp.).

Nem vakaróznak, gyógyulnak

A delfinek valójában nem a korallokon vakaróznak, hanem a mikroorganizmusok és a korallokban élő puhatestű fajok által kiválasztott anyagcseretermékekhez akarnak hozzájutni az érintkezéssel. A mintákban ugyanis antibakteriális, antioxidáns, hormonszerű és toxikus metabolitokat is találtak a kutatók. Ez komplex kezelést jelent az állatok bőrének, segít fenntartani a homeosztázist és megelőzni vagy megszűntetni a fertőzéseket. Csakúgy, mint az emberek számára a jótékonyon hatású csigamucin, ami a koreai bőrápolási trendek terjedésével vált népszerűvé világszerte. A pettyes éticsiga, vagy Cryptomphalus aspersa (Helix aspersa) által kiválasztott nyálka segít megelőzni a bőröregedés jeleit és mérsékelni a látható ráncok mélységét.

A korallátogatás olyan lehet a delfineknek, mint az emberek számára a fogmosás vagy a zuhanyzás: a nap folyamán ellátogatnak egy-egy korallzátonyhoz, hogy hozzájussanak a szükséges kezeléshez. Ezt a szokásukat viszont a kutatók szerint veszélyeztetik azok a turisták, akik kimondottan a partok közelében lévő delfincsapatokkal úszkálnak, megakadályozva ezzel az állatokat a természetes napi teendőik elvégzésében. A Dolphin Watch Alliance ezért az állatok élőhelyeinek és a korallzátonyok védelmében korlátozná a látogatókat a delfinek megközelítésében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás