Na de miből van pénze a Facebooknak, a Google-nek vagy a Microsoftnak?

2022.06.01. · TECH

Az öt legnagyobb globális technológiai vállalat (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft és a Meta) a pandémia első évében, 2020-ban 19 százalékkal, a következő évben 27 százalékkal növelte a bevételeit, így a 2021-es összbevételük már annyi volt, mint Spanyolország vagy Ausztrália teljes éves GDP-je.

A lezárások ideje alatt az emberek sokkal többet vásároltak online, a távmunkára kényszerült cégek pedig sokkal többet költöttek laptopokra és felhőszolgáltatásokra.

A techcégek bevételeinek megoszlásából az látszik, hogy az öt nagy közül egyedül az Apple keresi a pénzét számítástechnikai eszközök gyártásából (annak a felét is csak az iPhone-ok teszik ki), míg az Amazon és a Microsoft főleg szolgáltatásokból, az Alphabet (Google) és a Meta (Facebook) pedig túlnyomórészt a hirdetési piac leuralásából él.

A cégek tavaly év végi piaci kapitalizációjából is az látszik, hogy a tőzsde a fizikai termékeket gyártó Apple-t értékeli legtöbbre.

Az idei év elején azonban mind az öt cég részvényei drámai zuhanásnak indultak, ami többek között az infláció globális elszabadulásának, az ellátási láncok akadozásának és a koronavírus omikron változatával kapcsolatos félelmeknek köszönhető.

photo_camera Az árfolyamok forrása: Yahoo! Finance

Az árfolyamesés meglátszik a cégek értékén is, mind az öt cég 15–40 százalékkal ér kevesebbet, mint év elején.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás