Több lesz az erdő a tundrán a felmelegedés miatt, de ez egyáltalán nem jelent jót a klíma szempontjából

2022.06.08. · tudomány

A tundra eltűnése nemcsak a biodiverzitást csökkenti, hanem az olvadás következtében további jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz szabadulhat fel, ami világszerte tovább gyorsíthatja a felmelegedést – írja a Live Science.

Az Északi-sarkvidék felmelegedése nagyjából kétszer olyan gyors, mint a világ többi részén, ami a növényzetre és az állatvilágra is hatást gyakorol. Egyes fajok északabbra költöztek, így megváltozott például a vörösfenyőerdők élőhelye is. Ezek a változások meglehetősen gyorsan mennek végbe, Stefan Kurze ökológus szerint ez a jelenség vezethet odáig, hogy a tundra helyét erdők vehetik át. A jelenség pedig az előrejelzések szerint nem visszafordítható – ha a fák északnak indulnak, nem vonulnak vissza lehűlés esetén sem.

Még akkor sem menthető meg a szibériai tundra a becslések szerint, ha 2100-ra nullára csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 2 Celsius-fok alatt marad a globális felmelegedés. 2500-ra két kisebb tundrás terület maradhatna meg, ami a jelenlegi terület kevesebb mint 33 százalékát tenné ki. A távol-keleti Csukcsföldön és az északi Tajmir-félszigeten megőrizhető lenne a tundrára jellemző növényzet, de máshol átvenné a helyét az erdő.

Vannak kevésbé optimista becslések is

Egy másik, egyébként sokkal kivitelezhetőbbnek tűnő forgatókönyv szerint a kibocsátást 2100-ig csak megfelezi majd az emberiség. Ez viszont a ma ismert szibériai tundra gyakorlatilag teljes egészébe kerülne, aminek így kevesebb mint 6 százaléka maradna meg 2500-ra. Ez pedig még mindig csak a növényzetre vonatkozó előrejelzéseket tartalmazza, az, hogy mi történne az itt élő állatokkal, hasonlóan bizonytalan.

A tundra több szempontból is fontos szerepet játszik a globális felmelegedés fékezésében. Egyrészt a fagyott talajban nagy mennyiségű üvegházhatású gáz tárolódik, másrészt a fehér hófödte terület visszaveri a napsugarakat, így kevésbé melegszik fel a terület. Ezzel szemben az ide húzódó erdők lombkoronája nem fehér, ami így nem lesz olyan ellenálló a napsugárzásnak, és nagyobb mennyiségű hőt nyel el, így közvetlenül is felgyorsíthatja a melegedést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás