Magyar kutatócsoportok is csatlakoztak az Einstein Teleszkópot fejlesztő nemzetközi együttműködéshez

2022.06.22. · tudomány

Az Albert Einstein általános relativitáselmélete által előre jelzett jelenséget először 2015 szeptemberében sikerült megfigyelni, azóta számos gravitációshullám-észlelés történt az Egyesült Államokban működő LIGO, illetve az olaszországi VIRGO detektorokban.

Évek óta tervezés alatt áll egy a korábbiaknál is nagyobb eszköz megépítése. A lehetséges helyszínek között egy darabig Magyarország is szerepelt, de mint azt a Qubit az első között megírta, 2018 végén a hazai tudóstársadalom egyöntetűen leszavazta, hogy a Mátrában épüljön meg az Einstein Teleszkóp.

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat közleménye szerint a Magyar Tudományos Akadémián június második hetében tartott 12. Einstein Teleszkóp Szimpóziumon megalakult a nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaboráció, amelynek több magyar kutatócsoport is a tagja. Az együttműködésben a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI), a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatócsoportjai is részt vesznek.

Az Einstein Teleszkóp fantáziarajza
photo_camera Az Einstein Teleszkóp fantáziarajza Forrás: et-gw.eu

Az Einstein Teleszkóp a tervek szerint egy egyenlő oldalú háromszög alakú, pár száz méterrel a föld alatt telepített, tíz kilométeres oldalhosszúságú objektum lesz, amely önmagában is képes a jelforrások irányának meghatározására, illetve a jelenlegi berendezéseknél nagyságrendekkel több jelforrás észlelésére. A berendezés Olaszországban vagy Hollandiában épül meg a következő években.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás