Másfél éves mélységbe zuhant a bitcoin, és vele a teljes kriptopiac

2022.07.05. · gazdaság

A globális infláció – és az annak megfékezésére irányuló amerikai kamatemelés – egyik következményeként a legismertebb kriptovaluták árfolyama másfél éves mélységbe zuhant.

A bitcoin például alig pár hónap alatt elvesztette értéke több mint felét – utoljára a Nagy Felívelés idején, 2020 decemberében ért ilyen keveset egy bitcoin.

Az ethereum még rosszabbul járt, a tavaly nyári árfolyamcsúcsának alig ötödét éri.

A bitcoin és az ethereum az árfolyamok százalékos alakulását nézve közel azonos görbét írt le az elmúlt öt évben.

A magas inflációs ráta miatti monetáris szigorítások és az energiaválság miatt eleve rossz a tőzsdei hangulat, de a kriptovaluta-piacnak az is betett, hogy április végén pár nap alatt összeomlott a Terra-ökoszisztéma, és teljesen lenullázódott a Luna és a TerraUSD stablecoin árfolyama.

A szigorodó amerikai jegybanki politika miatt egyre kevesebb a pénz, nemcsak a tőzsdéken, de a kriptopiacon is. A teljes kapitalizáció is másfél éves mélységbe zuhant, kevesebb mint ezer milliárd dollár forog kriptovalutákban.

A kriptovaluták bezuhanásának egyik legérdekesebb hatása, hogy az észak-koreai kriptokommunista rezsim sokkal kevesebb pénzt tud ellopni a piacról, és így nehezebbé válik az atomfegyverkezés finanszírozása. Az észak-koreai katonai hackerosztag eddig több, mint kétmilliárd dollárnyi kriptopénzt lopott az évi közel 600 millióba kerülő atomfegyver-programhoz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás