A konteósok és a pszichopaták megőrülnek a kriptovalutákért

2022.04.13. · majom

Mióta a Bitcoin elindult világhódító útjára, időről időre sokakban felmerül, hogy kinek és minek találták ki ezt az egészet (van, akiben azért, mert jól járt vele, másokban azért, mert rosszul, megintcsak másokban pedig azért, mert fogalmuk sincs, hogy mi ez az egész). Egy friss kutatás megtalálta, hogy kiknek piszkálta fel leginkább az érdeklődését a kriptovaluta: a pszichopatákét.

A Sötét Tetrád

A helyzet persze ennél bonyolultabb: a kutatás eredményeit közlő tanulmány vezető szerzője, Brett Martin és kollégái alapvetően azt vizsgálták, hogy hatással van-e a Sötét Tetrád néven emlegetett személyiségjegyeknek a kriptobefektetésekkel kapcsolatos hozzáállásra. Úgy tűnik, hogy van némi összefüggés, de a különböző személyiségeknek különféle okoknál fogva szimpatikus ez az üzlet.

A Sötét Tetrádba az alábbi személyiségjegyek tartoznak:

  • Machiavellizmus (manipulatív és cinikus viselkedés)
  • Nárcizmus (hiúság és önző viselkedés)
  • Pszichopátia (impulzív viselkedés és érzéketlenség)
  • Szadizmus (kegyetlenség, bántalmazás).

Ezek a személyiségjegyek persze többé-kevésbé mindannyiunkra jellemzőek, és Martin is sietett leszögezni, hogy nem azt akarja sugallni, hogy az összes kriptobefektető pszichopata vagy szadista lenne, viszont úgy tűnik, hogy az ide tartozó egyes jellemvonások vonzóbbá tehetik a Bitcoint és társait.

Kockázat és konteók

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a Sötét Tetrádba tartozó személyiségjegyek és az összeesküvés-elméletek iránti fogékonyság között létezik kimutatható összefüggés, részben pedig épp ez adja a kriptobefektetések vonzerejét is. Vonzónak számíthat emellett a befektetéssel járó kockázat is: a tanulmány szerint a tetrádhoz tartozó jellemvonások fokozott kockázatvállalásra sarkallhatják az embert (erről megoszlanak a vélemények: míg úgy tűnik, hogy önbevallás alapján valóban nagyobb lehet ezekben a körökben a kockázatvállalási kedv, a pszichopátia és a szadizmus nem növeli egyértelműen a kockázatkeresést).

Martin és társai szerint mégis a nagy kockázat és a magas megtérülés ígérete jelenti a kriptovaluták legfőbb vonzerejét a tetrádhoz tartozók számára, emellett azt is vonzónak találják, hogy ezek mögött nem áll állami támogatás, így azok számára is vonzó opciót jelentenek, akik nem bíznak a kormányokban. A machiavellisták számára (akikre különösen jellemző a kormány iránti bizalmatlanság) ez utóbbi jelenti a kriptók legfőbb vonzerejét.

A nárcisztikus személyiség a magas megtérülés mellett azért fekteti szívesen ilyesmibe a pénzét, mert bízik saját magában és a sikerében, a pszichopata pedig a kockázatvállalás okozta izgalmakat keresi a befektetésben, ráadásul nem akar kimaradni a várható jutalomból, amelyet más szerencsés befektetők már megkaptak. A szadisták szintén nem szeretnének kimaradni a buliból, bár az kevésbé jellemző a kriptobefektetésekre, hogy a segítségükkel direkt fájdalmat lehessen okozni másoknak.

A kutatók 566 önkéntest faggattak ki a kriptobefektetéshez fűződő viszonyukról, majd online személyiségtesztek segítségével próbálták meghatározni, hogy milyen mértékben vannak bennük jelen a Sötét Tetrád személyiségjegyei. Az eredményeik alapján valószínű, hogy legnagyobb mértékben a machiavelliánusok és a nárcisztikus személyiségek vonzódnak ehhez a befektetési formához, a pszichopaták és a szadisták számára pedig vannak ugyan vonzó tulajdonságai a kriptovalutának, de a túlzott önbizalom hiánya némi óvatosságra inti őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás