Hajhullást és szexuális diszfunkciót is azonosítottak a hosszú covid legújabb tünetei között

2022.07.27. · tudomány

A Birminghami Egyetem munkatársai által végzett, a Nature Medicine-ben megjelent friss kutatásban 62 olyan tünetet azonosítottak, amelyek egy nagymintás felmérés szerint a koronavírus-fertőzés következményei, és hosszú távon is a betegekkel maradnak.

Az olyan, már ismert tünetek mellett, mint a légszomj, a szaglás torzulása és a mellkasi fájdalom, a kutatók kiemelik a memóriaproblémákat, a merevedési zavart, a végtagduzzanatokat és a hallucinációkat is. Mindezek a vizsgált fertőzött csoportban szignifikánsan gyakrabban fordultak elő a kutatási eredmények szerint, mint azok körében, akik nem kapták el a betegséget.

Látványos különbség még, hogy a koronavírus-fertőzöttek négyszer gyakrabban számoltak be hajhullásról és a szexuális diszfunkciók is kétszer gyakrabban fordultak elő, mint a kontrollcsoportban.

Rágóval a covid ellen

De nemcsak új tünetekről, hanem egy kísérleti rágógumi fejlesztéséről is születtek a közelmúltban kutatási beszámolók, foglalja össze a Reuters. A rágógumiban egy, a sejtek felszínén található ACE2 fehérje másolata található, amely megköti az omikron és delta variánsok fertőzőképes részecskéit a nyálban. A Biomaterials folyóiratban júliusban publikált kutatási eredmények szerint a speciális rágózás kimutathatatlan szintre csökkentette a vírus jelenlétét a kísérleti személyek nyálában.

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai Henry Daniell vezetésével négynapos klinikai vizsgálatot végeztek, amelynek eredményei egyelőre biztatók. Az eredmények szerint nemcsak a koronavírust, hanem egy sor más fertőző betegség kórokozóját, így az influenzáét, a herpeszét vagy a közönséges megfázást okozó vírusokat is képes csapdába ejteni a rágózás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás