Vasárnap zuhanhatnak a Földre az irányíthatatlanná vált kínai rakéta darabjai

2022.07.29. · tudomány

Űrkutatók arra figyelmeztetnek, hogy a hétvégén várhatóan a Földre zuhannak egy kínai rakéta irányíthatatlan törmelékei, de annak rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy lakott területen landoljon az űrszemét.

A NASA korábban arra szólította fel a kínai űrügynökséget, hogy rakétáit úgy tervezze meg, hogy azok a nemzetközi normáknak megfelelően kisebb darabokra hulljanak szét a visszatéréskor, ennek ellenére a Tiangong nevű, egyelőre befejezetlen űrállomásra tartó rakéták nem voltak képesek a szabályozott visszatérésre.

Legutóbb vasárnap indítottak rakétát a kínai űrállomásra, és bár a kínai kormány azt állítja, hogy a laboratóriumi modult szállító Long March 5 rakéta visszatérése nem jelentene nagy kockázatot a Földön élőkre, mivel valószínűleg a tengerben landolna, ez nem nyugtatta meg a nemzetközi szakértőket. Fennáll ugyanis a lehetősége annak, hogy megismétlődik az a 2020 májusában történt eset, amikor egy rakéta darabjai elefántcsontparti házakra zuhantak.

A kínai rakéta jelenleg ellipszis alakú pályán kering a bolygó körül, és a kaliforniai Aerospace Corporation nevű szervezet szerint – magyar idő szerint – vasárnap korai óráiban zuhanhat a Földre. Azt még nem lehet megjósolni, hogy a 25 tonnás törmelékdarab hol landolhat, egyelőre az Egyesült Államok, Afrika, Ausztrália, Brazília, India és Délkelet-Ázsiai is a lehetséges célpontok közé tartozik.

link Forrás

A legtöbb űrügynökség ma már úgy tervezi a rakétáit, hogy azok a visszatérés során kisebb darabokra essenek szét, amióta 1979-ben a NASA Skylab űrállomásának nagyobb darabjai letértek a Föld körüli pályáról, és Ausztráliában értek földet. A kínai űrügynökség azonban a jelek szerint eltér ettől a gyakorlattól, és a megfelelő kommunikáció is hiányzik ahhoz, hogy a biztonságos előírásokat ki lehessen kényszeríteni a kínai féltől.

A Tiangong űrállomás elemeit szállító Long March 5 rakétákat korábban kétszer lőtték már fel: 2020-ban Elefántcsontpart területére, egy évvel később pedig az Indiai-óceánba zuhantak a darabjai. Kína azt reméli, hogy az állomás 2022 végére elkészül.