Önmagában növeli a rák kockázatát, ha az ember férfinak születik

2022.08.10. · tudomány

Gyakrabban alakul ki rákos elváltozás férfiakban, mint nőkben, ennek okát azonban eddig nem tárták fel kutatások. Sarah S. Jackson és Morgan A. Marks vezetésével az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének munkatársai nagyszámú minta alapján kerestek összefüggéseket, amelyek indokolhatják a betegség gyakoriságában mutatkozó eltéréseket.

Az Amerikai Rákkutató Társaság folyóiratában a Cancerben hétfőn jelent meg az a tanulmány, amelyben a szerzők közel 300 ezer személy adatain vizsgálták a rákos megbetegedések előfordulását a nemek között. Olyan daganattípusok megjelenését regisztrálták, amelyek anatómiailag a nők és a férfiak szervezetében is kialakulhatnak. Az amerikai Egészségügyi Intézet (NIH) 1995 és 2011 között folytatott étkezési és egészségügyi felméréseinek adatait használták fel, és vizsgálták az egészségkárosító szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás), a fizikai állapot (pl. BMI-index) és az életmód (fizikai aktivitás, étkezési szokások, gyógyszerszedés) lehetséges együttjárását a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatával.

Összesen több mint 26 ezer rákos esetet regisztráltak a felmérésben, ebből közel 18 ezer érintett férfi volt. A vizsgált ráktípusok közül egyedül a pajzsmirigy- és epehólyagrák kialakulása volt gyakoribb a nők körében, minden más fajta esetén a férfiaknál volt nagyobb a kialakulás esélye.

A férfiaknál tapasztalható gyakori előfordulást azonban csak részben magyarázták a kockázati tényezők, ez az egyes ráktípusoknál eltért. A tüdőrák esetén az esetek 50 százalékára adhatnak magyarázatot a rizikófaktorok, de a nyelőcsődaganatoknak kb. 11 százalékáért feleltek ezek.

A kutatás, bár ok-okozati összefüggést továbbra sem tárt fel a nemek közötti különbségekkel kapcsolatban, Jackson elmondta, hogy további vizsgálatokra lesz szükség az eltérést magyarázó biológiai faktorok feltárásához. A kutatók szerint ráadásul ezek a biológiai különbségek minden ráktípusnál eltérőek lehetnek, így hosszú kutatási út áll előttük.

Az egyik fontos terület a nemi szteroidhormonok hatásának vizsgálata, ugyanis a férfiak magasabb tesztoszteronszintjét már korábban összefüggésbe hozták egyes daganatos betegségek magasabb kockázatával (bőrrák, májrák). Ezzel szemben a progeszteron magasabb szintje a nőkben csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás