Módosították a sebtiben kiadott tűzifarendeletet, fellélegezhetnek a védett erdők

2022.08.16. · majom

Az augusztus 4-én hozott kormányhatározat értelmében a védett erdők tarvágásának tilalma is megszűnt, azonban a mai napon Nagy István agrárminiszter megnyugtató kiegészítéseket tett közzé Facebook-oldalán az augusztus 16-án kiadott miniszteri rendelet alapján.

link Forrás

Ezek szerint a természetvédelmi területeken továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása, és a tűzifaigényeket elsősorban, lehetőség szerint akáccal kell kielégíteni.

A miniszter bejelentésére a WWF Magyarország is közleményben reagált, hatalmas lépésnek nevezve a korlátozásokat. Néhány pontban foglalták össze a miniszteri utasítás értelmében bekövetkező változásokat az augusztus 4-ei határozathoz képest.

  • Az agrárminiszter a tiltakozás hatására miniszteri utasításban írta felül a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet egyes intézkedéseit.
  • Állami erdőkben márciustól – vagyis fészkelési és vegetációs időben – nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet időbeli korlátozásokat megszüntető rendelkezése.
  • A miniszteri utasítás lényegében visszahozza az őshonos fafajú védett erdők tarvágásának tilalmát, külön üdvözlendő, hogy ezt kiegészíti a Natura 2000 erdőkre vonatkozó természetvédelmi korlátozással is.
  • Előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben.
  • A miniszter utasítást adott továbbá arra is, hogy a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt.
  • Végezetül pedig a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti.

A WWF Magyarország üdvözli Nagy István miniszteri utasításában szereplő intézkedéseit. A szervezet szerint azonban az erdőkért folytatott küzdelemnek egyelőre nincs vége. Ahogy írják, továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Szintén nem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.

A szervezet közleménye szerint a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapvetően korlátozások ideiglenes feloldását tartalmazta. A magyar jog szerint ami nem tilos, azt szabad. A miniszteri utasítás azonban szigorúbb korlátozásokat szabhat, vagyis az a faramuci helyzet állt elő, hogy a minsiuzer a feloldott korlátozások helyett szigorúbb intézkedéseket hozhat, ami nem jelenti azt, hogy felülírná a kormányrendeletet (számos település, például Budapest önkormányzati rendeletben készült szigorúbb szabályok megszabására, hiszen erre lehetőségük van). Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a miniszteri utasítás csak a tárca irányítása alatt álló szervekre vonatkozik. Nem tartoznak tehát a hatálya alá például a magánerdő-gazdálkodók, akik védett természeti területen továbbra is folytathatnak tarvágást. A WWF Magyarország álláspontja szerint ezért a miniszteri utasítás célszerűtlen eszköze a természetvédelmi szabályok helyreállításának, azt kizárólag kormányrendeletben lehetne maradéktalanul rendezni.

A civilek összességében előrelépésként tekintenek a miniszteri utasításra, és kiemelik a társadalmi összefogás eredményességét.

Kiszáradhat-e a Balaton? Folytatódnak a Qubit interaktív tudományos estjei, a Lájvok. Szeptember eleji eseményünkön a Balaton ökológiáját, gazdaságát, társadalmát és a tóval kapcsolatos legsúlyosabb problémákat vizsgáljuk vezető magyar kutatók és szakemberek segítségével. Lesz mellé zene, bár és tudományos csevej. Gyertek! A részleteket itt találod, a Fb-eseményt pedig itt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás