Óriás ázsiai atlaszlepke jelent meg Washington államban

2022.08.22. · majom

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, az USDA a lakosság segítségét kéri egy trópusi rovarfaj további példányainak felkutatásában – írja az IFL Science. A szövetségi agrártárca azután fordult polgárokhoz, hogy az amerikai Washington államban még júliusban sikerült befogni egy élő atlaszlepkét (Attacus atlas).

A 25-26 centiméteres szárnyfesztávolságú lepkefaj Délkelet-Ázsiában, Dél-Kínában honos, de jelentős populációi élnek Thaiföldön, Indonéziában és Indiában is. Bár az egzotikus rovarokat bemutató állatkerti lepkeházakban hűvösebb éghajlaton is szokás szaporítani, az USA-ban a potenciálisan veszélyes inváziós fajnak számít, így importját szigorú engedélyekhez kötve korlátozzák.

Az IFL Science által megkérdezett szakértők eddig nem találtak elfogadható magyarázatot, hogy miként került a szabadban befogott atlaszlepke Washingtonba. Így az sem tudható, hogy akad-e még több példány a fajból.

Az Attacus atlas embertenyéren pihenő példánya
photo_camera Az Attacus atlas embertenyéren pihenő példánya Fotó: Wikipédia

A lap úgy tudja, hogy természetes elterjedési területein kívül 2012-ben az angliai Ramsbottomban már fogtak be a washingtonhoz hasonló körülmények között egy atlaszlepkét. Az akkori híradás szerint az a példány gyaníthatóan egy magángyűjteményből szökött meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás