60 százalékkal csökkent a repülő rovarok száma az elmúlt 18 évben Nagy-Britanniában

2022.05.05. · tudomány

2004 óta mintegy 60 százalékkal csökkent a repülő rovarok száma Nagy-Britanniában, derül ki egy felmérésből, amely az autók rendszámtábláin összeszámolt pettyek alakulásából következtetett a csökkenés mértékére. A kutatók szerint ez azért sem jó hír, mert a Föld élővilága nagymértékben támaszkodik a rovarok tevékenységére.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy fontos lenne minden évben elvégezni ezt a típusú felmérést, hogy hosszú távú tendenciákat lehessen megállapítani, ugyanis eddig csak két nagy felmérés készült: a 2021 nyarán elvégzett friss kutatást 2004-es eredményekkel tudták összehasonlítani. Tavaly nyáron több ezer brit lakos bevonásával figyelték meg a rendszámtáblákra csapódott rovarok számát, és nagy különbségeket találtak észak és dél között: Míg Angliában 65, Walesben pedig 55 százalékos csökkenést figyeltek meg a 2004-es adatokhoz képest, Skóciában csak 28 százalékkal kevesebb rovarnyomot találtak.

Az új eredmények összhangban vannak az elmúlt években végzett más kutatásokkal. Dániában 1997 és 2017 között 80 százalékos csökkenést regisztráltak a szélvédőkre csapódó rovarok számában (úgy, hogy minden köztes évben elvégezték a felmérést), és egyben a rovarokkal táplálkozó fecskefélék hasonló ütemű eltűnését is megfigyelték.

„Ez a létfontosságú kutatás azt mutatja, hogy a repülő rovarok száma évtizedenként átlagosan 34 százalékkal csökken, ami ijesztő. Nem halogathatjuk tovább a cselekvést, a jövő generációk egészsége és jóléte érdekében politikai és társadalmi válaszra van szükség. Elengedhetetlen, hogy még most megállítsuk a biológiai sokféleség csökkenését” – mondta a Guardiannek Matt Shardlow, a felmérést végző természetvédelmi szervezet, a Buglife vezetője.

Katasztrofális következmények

A rovarok a beporzás, a kártevők elleni védekezés és a szerves anyagok újrahasznosítása miatt is nélkülözhetetlen tagjai a természetes ökoszisztémáknak, és eltűnésük katasztrofális következményekkel járna más állat- és növényfajok életében is.

A felmérés során gyűjtött adatok nem szolgáltak magyarázatul arra, hogy Skóciában miért volt jelentősen alacsonyabb a rovarszám csökkenése. Shardlow szerint viszont valószínű, hogy az északi brit országrészben kevésbé voltak intenzívek a rovarokat károsító ismert tényezők, vagyis a klímaváltozás, az élőhelyek feldarabolódása, a növényvédő szerek használata vagy a fényszennyezés.

A kutatók elmondták, hogy nemcsak a kormányok és a természet- és környezetvédelmi szervezetek összefogásán múlik a rovarok jövője, hanem az egyes emberek is sokat tehetnek a túlélésük érdekében. Például azzal, hogy ha nem használnak növényvédő szereket, ha hosszabbra hagyják nőni a füvet, vagy ha vadvirágokat vetnek a kertjeikbe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás