Napi két csésze fekete tea csökkentheti a halálozás kockázatát

2022.08.30. · tudomány

Brit kutatók vizsgálata lehetséges kapcsolatot tárt fel a fekete tea fogyasztása és egyes halálokok ritkább előfordulása között. Az angliai Biobank adatainak és követéses vizsgálatoknak köszönhetően kimutatták, hogy napi pár csésze tea elfogyasztása csökkentheti a halálozás kockázatát.

Nem számítanak a kávézási szokások és a koffein-anyagcsere egyéni sajátosságai sem, a fekete tea pozitív hatásait ezektől függően is érzékelhetőnek mérte Maki Inoue-Choi kutatócsoportja a Nemzeti Rákkutató Intézet vizsgálatában. A kutatók a következtetéseiket több mint egy évtizedes munkájukra alapozzák, amelyben közel félmillió, a Biobankban regisztrált 40 és 69 év közötti személyt vontak be.

Az adatok szerint a nagyobb fogyasztási mennyiség csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a szívbetegség és a sztrók kockázatát is, viszont a daganatos megbetegedések száma nem változott a teafogyasztók körében. A jótékony hatásokat az elvégzett vizsgálatok alapján nem befolyásolták a teafogyasztás sajátosságai, például a tej és cukor hozzáadása vagy az áztatási idő. A vizsgálat elején a kutatók további szokásokat is felmértek, amelyek befolyásolhatják a várható élettartamot (ilyen például a dohányzás, a testtömegindex vagy a fizikai aktivitás mértéke), de ezek nem befolyásolták az eredményeket.

Inoue-Choi és munkatársai figyelembe vették az általános halálozási számot és a specifikus halálokokat is az eredmények értékelése során, és azt találták, hogy a teafogyasztók (akik naponta legalább két csészét megisznak) körében alacsonyabb a halálozás esélye, mint azoknál, akik nem isznak rendszeresen fekete teát. A 14 éves követési időszakban összesen kb. 30 ezer haláleset történt, ezeket vizsgálták ki a kutatásban. Ugyanakkor az ok-okozati kapcsolat leírásához még nem áll rendelkezésre elég adat, ehhez további vizsgálatokra van szükség a tanulmány szerzői szerint is.

A kutatás abban viszont mindenképp újszerű és előremutató, hogy a teázás jótékony hatásait eddig főképp a zöld teával kapcsolatban vizsgálták, a fekete teára vonatkozóan nem végeztek kiterjedt, főleg ilyen nagy létszámú kutatást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás