Sosem látott minőségben jelentek meg a Holdra szállások feljavított fényképei

2022.09.12. · tudomány

Apollo Remastered címmel jelent meg szeptember 1-én az a fotókönyv, amelyben a NASA Apollo-programjának összesen 400 fényképe látható feljavított minőségben, az eredeti képeken láthatóhoz képest sokkal nagyobb részletességgel.

A Holdra indított missziók eredeti képanyagát az amerikai űrügynökség mélyfagyasztásban tartja, ehhez szerzett hozzáférést a fotókönyv szerzője, a fényképek nagy felbontású szkennelését és digitális feljavítását végző Andy Saunders, aki egyébként Nagy-Britanniában foglalkozik ingatlanfejlesztéssel.

Saunders az Apollo–7 és az Apollo–17 közötti küldetések során készült felvételekből válogathatott, így természetesen az 1969-es első Holdra szállás fotóit is korábban nem látott minőségben láthatjuk.

Neil Armstrongról a Holdra szállás utáni pillanatokban készített fotót Buzz Aldrin (Apollo–11, 1969. július 21.) – balra az eredeti, jobbra a feljavított kép
photo_camera Neil Armstrongról a Holdra szállás utáni pillanatokban készített fotót Buzz Aldrin (Apollo–11, 1969. július 21.) – balra az eredeti, jobbra a feljavított kép Fotó: NASA / JSC / ASU / Andy Saunders

A fényképeken túl Saunders azokhoz a 16 milliméteres filmekhez is hozzáfért, amelyeket az űrhajósok a Holdra utazás, illetve a hazaút közben készítettek az űrhajó kapszulájában – összesen tíz órányi anyagból válogathatott, hogy sokkal jobb minőségben vágjon ki belőle jeleneteket.

David Scott az Apollo–9 misszió parancsnoki egységének ajtajában, 1969. március 6-án
photo_camera David Scott az Apollo–9 misszió parancsnoki egységének ajtajában, 1969. március 6-án Fotó: NASA / JSC / ASU / Andy Saunders

Saunders összesen 35 ezer fényképet böngészett át ahhoz, hogy kiválassza azokat, amelyeket a legérdemesebb lehet feljavítani, így állt össze a 400 oldalas könyv képanyaga.

John Young a holdi por összegyűjtése közben (Apollo–16, 1972. április 23.)
photo_camera John Young a holdi por összegyűjtése közben (Apollo–16, 1972. április 23.) Fotó: NASA / JSC / ASU / Andy Saunders

A fotókkal való munka részleteiről a könyv hivatalos oldalán lehet még többet megtudni, további képeket pedig a BBC-n vagy a PetaPixelen is lehet találni.

Apollo–9, 1969. március 6.
photo_camera Apollo–9, 1969. március 6. Fotó: NASA / JSC / ASU / Andy Saunders

Idén decemberben lesz 50 éve, hogy utoljára ember járt a Holdon, de a NASA azon dolgozik, hogy 2025-ben visszatérjen az emberiség az égitestre. Az e célból létrehozott Artemis-program első igazi próbáját eredetileg augusztus végén indították volna, de a sorozatos technikai hibák és időjárási viszontagságok miatt többször is csúsztatni kellett az egyelőre legénység nélkül a Hold felé induló Artemis–1 kilövését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás