Lefújták a Holdra szállás főpróbájának szánt Artemis–1 indítását

2022.08.29. · tudomány

Az amerikai űrügynökség (NASA) magyar idő szerint 14:33-kor indította volna útjára az Artemis–1 küldetést, amely a 2025-re tervezett újbóli Holdra szállás első éles főpróbája lett volna, egyelőre legénység nélkül. A Space Launch System (SLS) nevű gigantikus hordozórakéta és a tetején helyet foglaló Orion űrhajó azonban egyelőre nem hagyta el a floridai Cape Canaveral bázisát, miután az egyik hajtóművel problémák akadtak.

A NASA mérnökei már órákkal az indítás előtt felfigyeltek a problémára, amikor 2,76 millió liter folyékony hidrogénnel és oxigénnel kezdték feltölteni az SLS üzemanyagtartályait. Az SLS első fokozatán található négy RS–25 hajtómű egyike a mérnökök szerint nem reagált megfelelően a kriogén hajtóanyaggal való feltöltésre, amely a megfelelő hőmérsékletre hozná fel a kilövéshez.

A szakemberek a rakétafokozat hővédelmi rendszerében is felfedeztek egy feltételezett repedést, és első körben fél órával elhalasztották a kilövést, amíg megpróbálták kijavítani a hibákat, de végül úgy döntöttek, a következő lehetséges időpontra tolják az indítást.

link Forrás

Ez azt jelenti, hogy legközelebb szeptember 2-án, pénteken próbálkozhatnak az Artemis–1 indításával, magyar idő szerint 18:48-kor. A rakéta addig az indítóálláson marad, üzemanyaggal felöltve, miközben a mérnökök további adatokat gyűjtenek.

Az Artemis–1 egyelőre meghiúsult tesztrepülésnek óriási a tétje, mivel ez jelenti az emberek Holdra való visszatérésének főpróbáját. Az Orion űrhajó első körben minimum egy hetet tölt majd Hold körüli pályán a küldetés során, ezalatt az emberes űrhajók történetében az eddigi legtávolabbi pontra merészkedik, és a leghosszabb ideig is marad távol a Földtől.

Ha minden rendben megy, két év múlva, az Artemis–2 utazásán már űrhajósokkal a fedélzetén indulhat a Hold közelébe az Orion, az újbóli Holdra szállásra pedig egy évvel később, 2025-ben kerülhet sor, az Artemis–3 misszióval.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás