Hihetetlen panorámafotókat tett közzé a NASA a Holdra szállás ötvenedik évfordulójára

2019.07.19. · tudomány

Szép ajándékot készítettek a Holdra szállás ötvenedik évfordulójára a NASA vizuális szakértői az amerikai űrügynökség Johnson űrközpontjában: az Apollo-küldetések képeit feljavítva és összefoltozva mai szemmel is élvezhető panorámafotókat szerkesztettek, hogy mindenki láthassa, milyen látvány tárult annak a 12 embernek a szeme elé, akik jártak ott az elmúlt ötven évben.

photo_camera Az 1969-es Apollo–12 küldetés Fotó: NASA

A Warren Harold grafikus vezetésével összerakott képeket az 1975-ös Apollo-17 űrhajósa, a ma 84 éves Harrison ‘Jack’ Schmitt hitelesítette – az egyetlen geológus, aki közvetlenül a helyszínen tanulmányozhatta a Holdat. 

photo_camera A Mons Hadley Fotó: NASA

Schmitt szerint a holdi Taurus–Littrow-völgy nyújtja a legcsodálatosabb látványt a Naprendszerben. „A völgy falai magasabbra nyúlnak, mint a Grand Canyoné, egyik végükön több mint 1500, a másik végén több mint 2000 méteresek, és csodálatos fényben fürdeti őket a nap. És a völgy déli fala fölött, csupán 400 ezer kilométerre onnan, az ember mindig látja az otthonát, a felhőkbe burkolózó Földet” – merült el emlékeiben a Holdra indított utolsó emberes küldetés fontos résztvevője.

photo_camera Az 1972-es Apollo–16 küldetés és John W. Young parancsnok. Fotó: NASA

A legátfogóbb panorámafotókat itt technikai okokból nem lehet közzétenni, úgyhogy érdemes végigkattintgatni a Johnson-központ Flickr-albumát, valamint megcsodálni az űrközpont Facebook-oldalán megosztott 360o-os panorámafotót is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás