Új polipfajt találtak egy kínai halpiacon

2022.09.16. · tudomány

A kínai halpiacok kínálatában a különböző polipok az állandó kínálat részei, a halászok több fajtát is fognak, ezek között pedig a Callistoctopus nemzetségbe tartozó éjszakai polipok is megtalálhatóak.

Az egyik piacon a helyiek és a halászok is jól ismerték a Callistoctopus xiaohongyu nevű fajt, csak épp azt nem tudták, hogy így hívják, csak fogták és ették a polipot – amiről kiderült, hogy a tudomány még nem ismeri.

photo_camera Az új polip egy példánya Fotó: Zheng et al., doi: 10.3897/zookeys.1121.86264.

A halászok úgy gondolták, hogy a kis-közepes termetű állatok a hosszúkarú polip (Octopus minor) kifejletlen példányai lehetnek. A tévedésre a Kínai Óceántudományi Egyetem munkatársai jöttek rá, amikor átvizsgálták a piac kínálatát.

Xiaohongxu

Az új fajnak a xiaohongxu nevet adták, ez a latinos fonetikus átírása a polip helyi nevének. Az állatnak sima, vörösesbarna bőre van, kifejletten pedig mindössze a 40 grammos tömeget éri el, ez a nemzetségében kis vagy közepes méretnek felel meg. A faj a Kelet-kínai tengerben és a Dél-kínai tengerben is megél.

Xiadong Zheng, a kutatócsoport vezetője szerint az új faj azonosítása jól mutatja a Kínai-tenger biodiverzitásának gazdagságát. Ez a Callistoctopus nemzetség első olyan tagja, amelyet a Kínai-tengerben fedeztek fel, a kutatók a faj leírása után további genetikai vizsgálatok elvégzését tervezik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás