Ópiumot találtak egy 3400 éves izraeli sírban

2022.09.21. · tudomány

Az ópiumhasználatra utaló legkorábbi bizonyítékokat találhatták meg a mai Izrael területén, amikor kutatók a Tel Yehudban talált sírokban az elhunytak mellé temetett edények falain szerves maradványokat és bomlástermékeket vizsgáltak. A leletek árulkodnak a korszak drogkereskedelméről, és megerősítik, hogy egyes szertartásokhoz és temetésekhez kábítószereket is használtak.

Levante régiójában eddig a pszichoaktív szerek közül egyedül az ópiummák (Papaver somniferum) használatára utaló jeleket találtak, ezért az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA), a Tel-avivi Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói ennek bomlástermékeit és vegyületeit keresték a 2012-ben feltárt sírokban talált mák alakú edényekben. Kémiai eljárásokkal sikerült megerősíteniük, hogy az edényekben tényleg kábítószer volt, írja az IFL Science.

A kutatók az Archaometry folyóiratban megjelent tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a szer használata kiterjedtebb volt, mint korábban gondolták.

Azt pontosan még nem állapították meg, hogy milyen formában és milyen szertartásoknál alkalmazták az ópiumot, de a régészeti leletek alapján úgy fest, hogy nem csak a Ciprusról származó, úgynevezett bázisgyűrűs kereámiaedényekben tárolták azt. Ezek az edények már a hígított, fogyasztásra kész kábítószert tartalmazhatták.

Az edény fejjel lefelé fordítva a mákgumóra hasonlít
photo_camera Az edény fejjel lefelé fordítva a mákgumóra hasonlít Fotó: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

A levantei térségben használt ópiumot feltehetően a mai Törökország területén termesztették, onnan szállították át a Földközi-tengeren.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás