Ész Ventura: Milyen röviden tudsz leírni egy nagyon hosszú számot?

Korábbi feladványunkban (melynek már a megoldása is megjelent) egy 8088 jegyű szám szerepelt, amit úgy kapunk, hogy a 2022-t 2022-szer egymás után írjuk. Most ugyanezzel a számmal nézzünk egy másik feladványt, pontosabban egy versenyt!

162. feladvány: Nagyon hosszút röviden

Írjuk le a fent említett számot – amit tehát úgy kapunk, hogy a 2022-t 2022-szer egymás után írjuk – minél rövidebben, azaz minél kevesebb karakterrel! Használható karakterek a számjegyek (0-tól 9-ig), az alap műveleti jelek (összeadás, kivonás, szorzás, osztás), gyökvonás, egészrész képzés, faktoriális képzés, továbbá zárójelek (akár binomiális együttható képzésre is), illetve használható a hatványozás is külön karakter felhasználása nélkül.

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: október 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.