Megdöntötte a síkfutás robotrekordját az 1 millió dollárból fejlesztett oregoni Cassie

2022.09.28. · TECH

Álló rajtból indulva 24,73 másodperces történelmi idő alatt teljesítette a 100 méteres távot az Agility Robotics nevű egyetemi cég kétlábú robotja – jelentette be még kedden, szeptember 27-én az Oregoni Állami Egyetem (OSU).

A Berkley-n fejlesztett, járni magától megtanuló társához hasonlóan szintén Cassie-nek keresztelt, de nem citrom-, hanem narancssárga robot állítólag az első kétlábú szerkezet, amely gépi tanulást használ a futójárás vezérlésére, kültérben is.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA 1 millió dolláros támogatásával zajló 16 hónapos fejlesztési munkával elért, Guiness-rekordként hitelesített eredmény a valaha mért legrövidebb idő, amely alatt egy robot lefutotta a 100 métert.

A rekorddöntő Cassie
photo_camera A rekorddöntő Cassie Fotó: Kegan Sims

A 100 méteres rekord előzménye, hogy a robotnak 2021-ben alig több mint 53 perc alatt már sikerült lefutni 5 kilométert esés nélkül. Ez már csak azért is lényeges, mert a fejlesztői csapat szerint szerint az álló helyzetből történő indulás és a megállás sokkal komplikáltabb és nehezebb feladat, mint maga a futás, hasonlóan ahhoz, ahogy a felszállás és a landolás is jóval nehezebb, mint a tényleges repülés. „Ezt a 100 méteres eredményt a mechanikus hardvertervezés és a hardver vezérlésére szolgáló fejlett mesterséges intelligencia mély együttműködésével sikerült elérni” – idézi az egyetemi közlemény Jonathan Hurst-t, az Agility Robotics technológiai vezetőjét, az OSU robotika professzorát.

A történelmi robotvágtát dokumentáló videó ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás