Döbbenetesen élethűre rekonstruálták egy 700 évvel ezelőtt élt skót nő, egy pap és egy püspök arcát

2022.10.03. · tudomány

1957-ben a skóciai Whithornban a templom vízszigetelésén dolgozó munkások három kőkoporsóra bukkantak egy középkori kriptában. A régészeti feltárások során kiderült, hogy az egyik az 1209 és 1235 között regnáló Walter püspök maradványait rejti, a másik kettő pedig egy szerzetes és egy magas rangú fiatal nő csontjait őrizte évszázadokon át.

A Skócia középkori történetének minél aprólékosabb feltárására indított Cold Case Whithorn projekt keretében Christopher Rynn igazságügyi antropológus a Badfordi Egyetem archeológusainak segítségével nemrégiben elkészült a három személy arcának rekonstrukciójával – írja a Live Science.

„Nem akartam, hogy az arcok úgy nézzenek ki, mint egy digitális szobor, ezért az izmokat hagyományos eljárással viaszból faragtam ki, majd egy 3D-ben beszkenneltem az így kialakított koponyát, amelyen ezután már szoftveresen dolgoztam tovább„ – idézi a lap Rynnt.

Az ismeretlen skóciai pap és az 1209-ben kinevezett Walter püspök rekonstruált képmása
photo_camera Az ismeretlen skóciai pap és az 1209-ben kinevezett Walter püspök rekonstruált képmása Fotó: Chris Rynn

Az antropológus szerint az ajak- és szájpadhasadékos papé volt a legaszimmetrikusabb, a fiatal nőé pedig a legszimmetrikusabb koponya, amin valaha is dolgozott.

A hét évszázada elhunyt skót nő arcának 3D-s és hagyományos technológiával rekonstruált változata
photo_camera A hét évszázada elhunyt skót nő arcának 3D-s és hagyományos technológiával rekonstruált változata Forrás: University of Bradford és Chris Rynn

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás