Rekonstruálták az 5000 éve halott penangi nő arcát

2022.08.17. · tudomány

Arcot adtak egy 5000 éve halott maláj nőnek: a rekonstrukció alapján egy medencecsontdarab és egy koponya adta, amelyet 2017-ben tártak fel Malajziában, egy kagylóhalom vizsgálatakor. A halott nemét a medencetöredék vizsgálata után állapították meg, a test mellett elhelyezett tárgyak és a csontok vizsgálata után pedig arra jutottak, hogy a nőt feltehetőleg ötezer évvel ezelőtt helyezték nyugalomra, a nyughelyéül szolgáló kagylóhalom pedig 5700 éves.

A fogak állapota alapján a „penangi nő” becenéven emlegetett illető 35 és 45 év között járhatott, amikor meghalt, a koponya további vizsgálatával a kutatók végül körülbelül 40 évesnek becsülik. Az a mód, ahogy eltemették, arra utal, hogy a társadalom megbecsült tagja lehetett, a test mellett több agyagtárgyat is találtak. A maradványokat először CT-vizsgálatnak vetették alá a Hospital Universiti Sains Malaysia radiológiáján, majd nekiálltak az arc rekonstrukciójának.

A többiek Leidenben vannak

Ehhez 34 malajziai önkéntes arcvonásait (főleg az orrot és az ajkat) vizsgálták, majd az eredményeket alkalmazták a koponyára vetített modellhez. A kutatók a korábbi korabeli leletek alapján feltételezték, hogy a penangi nő is melanéz-mongol származású lehetett, és ennek megfelelően készítették el az arc rekonstrukcióját is.

photo_camera Így nézhetett ki a penangi nő Fotó: Johari Yap Abdullah et al. / CC

A lelőhely többi csontvázát viszont csak korlátozottan tudták vizsgálni: ezekre angol régészek tették rá a kezüket 1851 és 1934 között, az akkor feltárt maradványokat jelenleg a Leideni Természettudományi Múzeumban őrzik.

A régészek mindeddig 41 ember maradványaira bukkantak Guar Kepahban, de a penangi nő az egyetlen, amely Malajziában maradhatott. A rekonstrukció négy hónapot vett igénybe, a munkában Cicero Moraes brazil 3D-szakértő segítette a maláj régészek és halottkémek munkáját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás