Miért néz ki tök egyformán ez a két négyezer éves nő?

2022.06.17. · majom

Egy 20-as évei végén, 30-as évei elején elhunyt, 150 centiméter magas kőkorszaki nő maradványai 1923-ban kerültek elő a svédországi Lagmansören határában. A kutatók úgy gondolják, hogy nagyjából négyezer évvel ezelőtt élt, a Västernorrlands Museum kutatói és Oscar Nilsson törvényszéki antropológus pedig kíváncsiak voltak rá, hogy hogyan nézhetett ki. A rekonstrukció 350 órán keresztül tartott, az arc és a test szöveteit 3D nyomtatással alkották újra, a munkával idén tavasszal készültek el.

Nilsson szerint a nő etnikai hovatartozását nem lehetett megállapítani, de feltételezték, hogy azokkal a barna hajú és szemű bevándorlókkal érkezhetett a mai Svédország területére, akik 5000 évvel ezelőtt érkeztek Európa déli részéről. A kutatók a neolitikus Lagmansören éghajlatának tanulmányozása után rekonstruálták a nő ruházatát is, aki valószínűleg jávorszarvasbőrből készült ruhát és rénszarvasból varrott sarut viselt.

A gazdag sír

Júniusban ettől függetlenül egy másik rekonstrukcióra is sor került. Ezt a Cseh Tudományos Akadémia és a brnói Morva Múzeum munkatársai végezték egy szintén négyezer évvel ezelőtt élt nő maradványain, aki a bronzkori úněticei kultúrához tartozott.

A mikulovicei sír leletanyaga alapján ennek az illetőnek nem kellett bőrökkel megelégednie: öt bronz karkötővel, két arany fülbevalóval és egy 400 gyöngyből álló borostyánnyaklánccal együtt temették el. A svéd lelettel ellentétben itt már nem csak következtettek rá, hogy a nő barna hajú, barna szemű és világos bőrű volt, a koponya ugyanis elég jó állapotban maradt fenn a DNS-vizsgálathoz.

Doppelgängerek

A két rekonstrukció külön-külön is érdekes, de még különösebb lesz a helyzet, amikor az ember észreveszi, hogy a két nő a megszólalásig hasonlít egymásra, borostyángyöngyök meg ékszerek ide vagy oda. A Qubit szerkesztőségében eltértek a vélemények a hasonlóság okáról, és valóban, számos forgatókönyv szóba jöhet. Szerintetek mi az oka? Szavazzatok!

photo_camera Mint két tojás!
Created with Quiz Maker



Aki nem látja jól a scrollozás miatt, itt tud szavazni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás