Meglepően sokan gondolják ideális partnerüknek a szexbabákat

2022.10.03. · majom

Hiánypótló tanulmány jelent meg a nemzetközi szexkutatások legfrissebb eredményeire szakosodott The Journal of Sex Research című folyóiratban. A Psypost portál ismertetője szerint a Duisburg-Esseni Egyetem viselkedéskutatói arra voltak kíváncsiak, hogy miként viszonyulnak szexbabáikhoz tulajdonosaik. Eredményeik azt mutatják, hogy azok, akik antropomorfizálják a birtokukban lévő, és a külcsínt tekintve valóban antropomorf játékszereiket, azok hajlamosak az átlagosnál jóval ellenségesebben viszonyulni a nőkhöz. A kutatók egy több, mint 200 babatulajdonost megkérdező kutatásra alapozzák állításukat.

A definíció szerint minden olyan eszköz szexbabának számít, amely életnagyságú, valósághű emberi vonásokkal rendelkezik, függetlenül attól, hogy a régebbi, passzív szexbaba vagy az újabb, gépi intelligenciával felvértezett szexrobot kategóriába tartozik-e.

A résztvevők életkora 18 és 77 év között mozgott, a legtöbben (91 százalékban) férfiak voltak, a heteroszexuálisok aránya pedig közel 68 százalékot tett ki. A kérdőív a szokásos szocio-demográfiai információk mellett a babák használatára, antropomorfizálására, a nők tárgyiasítására és a nőkkel szembeni ellenségességre vonatkozó attitűdöket vizsgálta. A résztvevők mintegy fele arról számolt be, hogy a babáját ideális partnernek tekintette, és érzelmileg kötődött hozzá, illetve hogy a babája egy emberi partner ideiglenes helyettesítőjeként szolgál. A résztvevők másik fele arról számolt be, hogy a babát pusztán szexuális játékként használja.

Mérnök próbálja rá a csontvázra a szexrobot arcát.
photo_camera Mérnök próbálja rá a csontvázra a szexrobot arcát. Fotó: FRED DUFOUR/AFP

A kutatók azt találták, hogy a babatulajdonosok nagy valószínűséggel értettek egyet az olyan állításokkal, mint a „szerelmes vagyok a babámba”, „a szexbaba birtoklása javította a mentális egészségemet” és az „azért használok babát, mert kevésbé találom vonzónak a potenciális emberi partnereim testét”. Ezek a válaszadók zömmel egyedülállók vagy elváltak voltak.

Akik a babájukat emberi tulajdonságokkal ruházták fel, valamivel nagyobb valószínűséggel értettek egyet olyan állításokkal, mint hogy „az első dolog, amit észreveszek egy nőn, az a teste”, illetve, hogy „úgy érzem, a nők sokszor csak azért flörtölnek a férfiakkal, hogy ugrassák vagy megbántsák őket”. Ez azonban csak azoknál a válaszadóknál volt kimutatható, akik úgy gondolták, hogy szoros érzelmi kapcsolatban vannak a babájukkal. Közel 10 százalék viszont arról számolt be, hogy a babavásárlást követően egyre kevésbé érdeklődnek a nők iránt.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a babák a szexuális mellett az érzelmi szükségletek kielégítését is segítik. „Bár adataink összefüggést mutatnak a nőkkel szembeni problematikus attitűdök és a babák antropomorfizálása között, továbbra sem világos, hogy ez ok-okozati viszonyként értelmezhető-e. Lehetséges, hogy a babák csupán a szexualizált és tárgyiasító társadalmi attitűdöt tükrözik” – fogalmaztak a tanulmány szerzői, akik longitudinális követő kutatássá kívánják bővíteni vizsgálatukat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás