Szexrobotokkal látná el a magányos idős embereket egy bioetikus

2020.11.19. · TECH

Újfajta szexrobot kifejlesztését javasolja az elszigetelődött idős emberek kedvéért a Washingtoni Egyetem orvosi karán kutató bioetikus, Nancy Jecker.

A növekvő várható élettartam az elmagányosodás kockázatát rejti magában – békeidőben a mozgásszervi problémák miatt is, de még inkább akkor, amikor dübörög a világjárvány. Jecker amellett érvel, hogy az emberi interakciót helyettesítendő a robotok biztosíthatnák azokat a szociális és szexuális javakat, amelyek hiányoznak a magányosan élő idős emberek életéből. Ez a szexrobot-koncepció azonban merőben eltér a súlyos etikai problémákkal terhelt mainstream szexrobotokétól.

Jecker a koncepciót a Journal of Medical Ethics folyóiratban vázolta föl: eszerint a személyes méltóság kérdéskörébe tartozik, hogy társaságot kell biztosítani az idősebbeknek. Az új típusú robot a szexuális igények mellett az érzelmieket is kielégítené: öleléssel, kézfogással, beszélgetéssel.

„Ha az idős vagy mozgásában korlátozott emberek számára terveznénk és dobnánk piacra szexrobotokat, az óriási változást hozna a mostani gyakorlathoz képest” – írta Jecker, a mostani gyakorlaton valószínűleg azt értve, hogy a tisztán szexuális célú robotok normalizálhatják a nők elleni erőszakot, és relativizálhatják a beleegyezés fontosságát. Ezzel szemben a Jecker-féle társalkodó és szexuális robotokat éppen azért kellene kifejleszteni, „hogy támogassuk az emberi méltóságot, és komolyan vegyük azoknak az igényeit, akiknek az elszigeteltség vagy fogyatékosságuk miatt nincs, vagy alig van részük szexuális örömökben”.

Jecker szerint van rá lehetőség, hogy a társalkodó robot az emberi gondoskodást is felülmúlja azáltal, hogy együttérzően és türelmesen, előítéletek és leereszkedés nélkül képes támogatni a gondjaira bízott pácienst. A bioetikus szerint ez a kérdés azért függ össze az emberi méltósággal, mert „a szexualitásra való készség szorosan összekapcsolódik azzal, hogy valóban életünk legyen. Ne csak túléljünk, hanem tényleg életet éljünk, és olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyeknek értékük van. Kapcsolatok. Testi épség. Ezek mind a méltóság tárgykörébe tartoznak.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás


link Forrás