A Nemzetközi Űrállomás parancsnoka egy róla mintázott Barbie-val mesélt lányoknak a tudományos pályáról

2022.10.04. · majom

Fiatal lányok kérdéseit válaszolta meg a Nemzetközi űrállomás első európai női parancsnoka, Samantha Cristoforetti, miközben mellette lebegett egy róla mintázott Barbie is. Öt gyermek tehetett fel neki kérdéseket a munkájával kapcsolatban, amit a babákat gyártó Mattel magyar nyelvű felirattal is nézhető videóban tett közzé.

link Forrás

A Reuters beszámolója szerint a hétfőn közzétett videó az Inspiring Girls International szervezet közreműködésével jöhetett létre, az űrkutatást pedig a Világűr Hete (World Space Week, október 4. és 10. között) aktualitása miatt választották. Cristoforetti a videóban elmondja, hogy imádja a súlytalanságban lebegést és jópofának tartja, ahogy a tárgyak is lebegnek körülötte az űrben. Gyerekkorától kezdve vonzotta az égbolt, és a repülős karrierjét folytatja most a világűrben.

A program célja, hogy a fiatal lányokat a tudományok felé orientálják, megismertessék velük a természettudományok, a matematika és az informatika területeiben rejlő lehetőséget. Ezért olyan nőket választanak példaként, akik maguk is sikeresek a saját választott pályájukon.

A Samantha Cristoforettiről mintázott Barbie-t 2019-ben tervezte a Mattel, majd 2021-ben dobták piacra. De nem ez az első űrhajós baba: 1965-ben már megjelentek az űrhajós ruhába öltöztetett Barbie-k, amelyek az 1960-as évek Mercury-programjának résztvevői által viselt ruházatban kerültek a polcokra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás