Magyar kutató munkáját is kiemelték a világ legrangosabb mikrofotós versenyén

2022.10.21. · majom

Idén már a 48. alkalommal rendezték meg a Nikon Small World nevű versenyt, amelyen a legjobb mikroszkopikus méretű felvételeket díjazzák.

A 2022-es fődíjat Grigorii Timin, a Genfi Egyetem PhD-hallgatója készítette Michel Milinkovitch evolúcióbiológus professzor felügyeletével. A felvételen egy madagaszkári óriás nappaligekkó (Phelsuma grandis) embrionális lába látható, amely mindössze 3 milliméteres hosszúságú.

A konfokális mikroszkóppal készült, 63-szoros nagyítású kép 300 fotó egymás mellé illesztésével készült, így több mint két napon át, körülbelül 200 gigabájtnyi adat feldolgozásával készült.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Grigorii Timin, Michel Milinkovitch

A második helyet a melbourne-i Walter és Eliza Hall Orvostudományi Kutatóintézet immunológusa, Caleb Dawson szerezte meg 40-szeres nagyítású konfokális felvételével, amelynek címe: „Az emlőszövet összehúzódó myoepithelialis sejteket mutat a tejtermelő alveolusok köré tekeredve”.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Caleb Dawson

Negyedik helyezést ért a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszán kutató Andrew Posselt képe egy nagy álkaszáspókról (Pholcus phalangioides), háromszoros nagyításban.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Andrew Posselt

És természetesen közeli rovarfejek sem hiányozhatnak egy ilyen versenyről, a tizedik helyre sorolt török mikrofotós, Murat Öztürk ráadásul halmozta az élvezeteket: egy legyet majszoló homokfutrinkát örökített meg.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Murat Öztürk

A kiemelt alkotások között egy magyar pályamunkát is találni. A körtefa levelén sárgás-vöröses foltokban jelentkező, körterozsda nevű megbetegedést okozó gomba (Gymnosporangium fuscum) spóráiról készített képével Pintér Csabát, a MATE keszthelyi Georgikon kampuszának növényvédelmi kutatóját emelte ki a zsűri.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Pintér Csaba

Az összes győztes és kiemelt fotó között a Nikon Small World oldalán lehet böngészni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás