Egy magyar hallgató fényképét is kiemelték a legrangosabb mikrofotós versenyen

2021.09.16. · tudomány

Már 47. éve rendezték meg idén a Nikon Small World versenyt, amelyen a legjobb mikroszkopikus méretű felvételeket díjazzák.

Idén Jason Kirk, a texasi Baylor Orvosi Egyetem kutatójának egyik fotója végzett az első helyen, ami egy virginiai örökzöld tölgyfa levelének belsejét tárja fel, és bemutatja annak legalapvetőbb alkotóelemeit.

A kompozit fotó 200 különböző felvételből áll össze. A láthatóság kedvéért színezett képen fehérrel láthatók a trichomok (a szélsőséges időjárás és a rovarok ellen védő apró kinövések), ciánkékkel az erek és lilával a pórusok, amelyek a gázcserét teszik lehetővé.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Jason Kirk

Bár a top 20-ba nem válogattak be magyar pályamunkát, a dicséretben részesítettek (honorable mentions) között ott találjuk az ELTE Doktori Iskola biológus hallgatóját, Becz Barnabás Álmost, aki egy csillós állatka mellett elhaladó vízibolhát (ami egy rákfajta) örökített meg.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Becz Barnabás Álmos

A verseny harmadik helyén végzett egy másik miniatűr állat, egy tetű belső feltérképezése. Frank Reiser, a New York-i Nassau Community College biológiaprofesszora a Haematopinus suis nevű faj hátsó lábait, karmait és légúti rendszerét világította át.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Frank Reiser

Balra Tong Zhang és Paul Stoodley (mindketten Ohiói Állami Egyetem) felvétele egy atka fejéről (7. hely); jobbra Jakub Sumbal, a brnói Masaryk Egyetem embriológusának képe a mellrák mesterséges szerven való modellezéséről (12. hely).

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Tong Zhang, Paul Stoodley / Jakub Sumbal

Kiemelést kapott Oliver Dum, a német Meidenbunker Produktion makrofotó-stúdió munkatársának felvétele egy bögöly szeméről.

Az indonéziai Toboaliból nevező Roni Hendrawan egy megvilágított rizsszemet örökített meg, amelynek belsejében így repedések váltak láthatóvá.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Roni Hendrawan

Árvaszúnyog és borostyánba foglalt szúnyog, Erick Francisco Mesén és Levon Biss (magánfotósok, Costa Rica és Nagy-Britannia) kiemelt fotóin.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Erick Francisco Mesén / Levon Biss

A kanadai Don Komarechka egy meteorit vékony, kaleidoszkópszerű metszetével nevezett, és kiemelésig jutott.

photo_camera Fotó: Nikon Small World / Don Komarechka

Az összes győztes és kiemelt fotó között a Nikon Small World oldalán lehet böngészni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás