A Fazekas és a Milestone is a top 20-ba került az Oxfordi és Cambridge-i Egyetemre legtöbb diákot küldő nemzetközi iskolák listáján

2022.10.25. · tudomány

A brit Telegraph című lap 2020 óta készíti el azoknak az oktatási intézményeknek (középiskoláknak és egyetemre felkészítő intézeteknek) a rangsorát, ahonnan a legtöbb diák nyer felvételt a két legpatinásabb brit egyetemre, a cambridge-ire és az oxfordira. A brit iskolák listája mellett nemzetközi rangsort is készítenek, amelyre idén is felkerült két budapesti iskola.

A Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 17., az elitképzést végző Milestone Intézet pedig a 20. helyet érte el, ami ugyan visszaesést jelent a tavalyi eredményeikhez képest (6. és 10.), de ezt legalább részben nyugodtan lehet a Brexit számlájára írni. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével ugyanis a brit egyetemek felvételi folyamatában alkalmazott besorolási rendszer is úgy változott, hogy az európai diákok már nem élveznek előnyt a világ többi részéről jelentkezőkkel szemben, és könnyebb lett a bejutás a brit diákoknak.

A friss kutatás a 2021/22-es felvételi adatokat összegezte, és azon az úgynevezett oxbridge-mutatón alapul, amely a két elitegyetem által kínált felvételi ajánlatok számából áll össze – tehát nem a ténylegesen felvett diákokéból, hiszen lehet, hogy egyesek végül más egyetemet választottak, vagy épp nem tudták megoldani a külföldi tanulást.

A Milestone Intézet közleménye szerint az iskolából tavaly 39-en felvételiztek a két brit egyetemre (közülük nyolcan nyertek felvételt), míg az idei tanévben 35 diák próbált szerencsét – 26-an a Cambridge-i Egyetemre, 9-en az Oxfordi Egyetemre adták be jelentkezésüket. A Milestone tanulói matematika, filozófia, természettudományok, gyógyszerészet, pszichológia, zene, klasszika-filológia és Human Sciences szakokon jelentkeztek képzésekre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás