Rekonstruálták a vámpírként elhantolt 18. századi férfi arcát

2022.11.02. · tudomány

Mint azt a Qubit korábban megírta, az 1990-es években a Connecticut állambeli Griswoldban néhány gyerek koponyákat talált egy kavicsbánya közelében. A véletlen felfedezést követő ásatások 27 sírt tártak fel, köztük egy azonosítatlan középkorú férfiét, akinek a koporsójába JB55 volt belevésve.

A holttest maradványainak szokatlan elrendezése alapján az archeológusok arra következtettek, hogy a férfit kortársai vámpírnak tartották, ezért comb- és lábszárcsontjait a a koponya alatt, keresztben helyezték el, hogy ne tudjon feltámadni. Az ismeretlen férfi combcsonjátból nyert DNS-mintát megvizsgálták ugyan, de az akkori technológiai eszközök még nem tudták azonosítani a holttestet.

Egy 2019 júliusában megjelent tanulmány szerint az amerikai Országos Egészségügyi és Orvostudományi Múzeum (NMHM) kutatóinak sikerült az addig JB55 kóddal jelölt ismeretlen férfi személyazonosságának nyomára bukkanni. A csontleletek szerint a férfi középkorú munkás lehetett, aki a bordákon található sérülései alapján nagy valószínűséggel tuberkulózisban szenvedett. Az akkoriban tüdővészként ismert betegség tünetei közé tartozott a véres köhögés, a sárgaság, a vörös, duzzadt szemek, és az antibiotikumok hiánya miatt rendszerint halálos kimenetelű volt. A kór cseppfertőzéssel terjedt, ezért rendszerint egymásnak adták át a családtagok és a közösség tagjai. A 19. század elején az emberek előtt ismeretlenek voltak a baktériumok és kórokozók, ezért úgy tartották, hogy a betegségben elhunytak vámpírként visszajárnak a sírból, hogy megfertőzzék az életben maradt közösség tagjait.

A koporsóra vésett betűk és az életkoraként azonosított számok alapján a férfit John Barber néven anyakönyvezték. A Live Science híradása szerint az október 31. és november 3. között Washingtonban zajló Nemzetközi Emberazonosítási Szimpóziumon (ISHI) a virginiai Parabon NanoLabs kutatói a maradványok DNS-elemzése mellett a vámpírnak tartott Barber arcának alábbi rekonstrukcióját is bemutatták.

John Barber arcának rekonstrukciója és koponyája
photo_camera John Barber arcának rekonstrukciója és koponyája Fotó: Parabon Nanolabs/ Virginia Commonwealth University

A Parabon NanoLabs vizsgálati eredményei szerint a JB55 kóddal jelölt Barber valóban tuberkulózisban szenvedett és 55 évesen hunyt el. A connecticuti férfi bőre a genetikai analízis alapján világos volt, arca szeplős, haja barna vagy fekete, szeme barna, közelebbről mogyoróbarna lehetett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás