Kényelmes a teflonedény, de már a legkisebb sérülés is komolyan szennyezi az ételt

2022.11.07. · tudomány

A politetrafluoretilén (vagy közismert nevén teflon) és egyéb perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) széles körben használt műanyagok, amelyek a csomagolásokban, kozmetikumokban és az edényeken is megtalálhatók. Nemcsak azért van velük baj, mert korábban úgy tartották, hogy nem bonthatók le (vagy csak igen szélsőséges körülmények között), hanem azért is, mert más mikroműanyag-részecskékhez hasonlóan felhalmozódhatnak az élő szervezetekben, és egészségkárosodást okozhatnak.

A teflon a konyhai tapadásmentes edények fontos bevonata, és bár azt eddig is tudtuk, hogy a réteg sérülése esetén a teflonrészecskék leválnak, a mennyiségről nem álltak rendelkezésre megbízható becslések. Ausztrál kutatók vizsgálata alapján viszont mostantól erről is elég konkrét információk állnak rendelkezésre, írja a Science Alert.

A kutatók által készített becslés szerint mindössze egy kis karcolás elég ahhoz, hogy kb. 9100 darab teflonrészecske leváljon, és a főzés során az ételekbe jusson. Viszont a nem látható sérülések, a mosogatás, a rendszeres használat ennél jóval több molekula leválását is eredményezheti. Kísérleteikkel, Raman-spektroszkópos vizsgálattal és becslésekkel a kutatók megállapították, hogy hozzávetőlegesen 30 másodperc főzés elég lehet ahhoz, hogy egy sérült edényből több mint kétmillió teflonrészecske szabaduljon fel.

A teflon leválása nemcsak az ételek szennyeződése miatt jelent problémát. A nehezen lebomló mikroműanyagok felhalmozódása hosszú távú szennyezést jelent az emberek és az élővilág számára is. A kockázatbecsléshez további vizsgálatokra van szükség, a kutatók addig is azt javasolják, hogy a háztartások rendszeresen ellenőrizzék edényeiket, és a láthatóan sérült teflonedényeket már ne használják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás