Naponta közel félmázsa műanyagot falnak fel a kék bálnák

2022.11.02. · tudomány

Az antropocén világtengerek tele vannak műanyaggal. A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ kutatói szerint csak az Atlanti-óceán felső 200 méteres rétegében hozzávetőlegesen 12-21 millió tonna 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyag lebeg.

A Nature Communications folyóiratban november 1-én jelent meg az a tanulmány, amely szerint a legnagyobb testméretű tengeri állatként számon tartott kék bálnák (Balaenoptera musculus) naponta átlagosan 43,6 kilogramm műanyagot is lenyelnek táplálkozás közben.

A Science Alert által ismertetett kutatás közel 200 bálna egyedi megfigyelése és műholdas nyomonkövetése alapján modellezte az állatok táplálkozási szokásait. Kiderült, hogy a tengeri emlősök ugyan az 50-250 méteres mélységű rétegekben töltik napjaik legnagyobb részét, ott ahol a legmagasabb műanyagkoncentráció, de ennek ellenére nem közvetlenül a vízből jut a szervezetükbe a szennyezés. A kutatók szerint a mikroműanyagok 99 százaléka a Thysanoessa nemzetséghez tartozó krillfajokkal kerül a bálnákba.

Balaenoptera musculus
photo_camera Balaenoptera musculus Fotó: Wikipédia

A tengerbiológusok és ökológusok a következőkben azt vizsgálják, hogy az ilyen mértékű műanyagbevitel milyen hatással van a kék bálnák egészségére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás