Hiába van sok tucatnyi felelőse, a Balaton teljesen gazdátlan

2022.11.19. · podcast

A napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez a tó felületével együtt 4480 négyzetkilométeren 18 város és 162 község 273 ezer állandó lakosa tartozik mintegy 70 ezer üdülőingatlannal és 1,7 millió regisztrált vendéggel – sorolja a számokat Oláh Miklós szociológus.

A társadalomkutató szerint a Balaton turizmusorientált, sérülékeny gazdasági szerkezetét az új gazdasági elit megjelenése és a vállalkozói generációváltás sem erősítette meg. A mérhető regionális, pontosabban balatoni identitás ugyan az országos átlagot jóval meghaladó civil aktivitást generál, ám az évszázados kooperációs gyakorlatok helyett ez inkább felújuló konfliktusokkal jár a helyi társadalomban – mondja Oláh. A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. kutatásvezetője szerint az egyes részterületeknek ugyan van hivatalosan kijelölt illetékes állami vagy önkormányzati szervezete, de a tó tökéletesen gazdátlan.

Oláh Miklós Qubit Live-előadása immár videó és podcast formájában is elérhető. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó anyagok a Qubiten:

link Forrás