Jásdi István: Nagyban zajlik az egységes balatoni kultúrtáj lerombolása

2022.11.20. · podcast

A napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.

Az ismert csopaki borász, Jásdi István szerint a Balaton jóval több, mint a 230 kilométeres partvonalak közötti vízfelület. A 19. század utolsó harmadán kiépült Déli vasútnak, a kiegyezés után egyre gyorsabb ütemben, egyre nagyobb területeket bekebelező polgári fürdőkultusznak, de még a második világháború utáni szocialista üdülőiparnak sem voltak olyan negatív következményei, mint az utóbbi másfél évtized fejleményeinek. A közgazdász végzettségű Jásdi szerint jelenleg ugyanis:

„nagyban zajlik a reformkortól formálódó egységes balatoni kultúrtáj lerombolása”.

A tűzivíztároló, legújabban gyümölcsmosó néven engedélyeztetett, uszodányi kerti medencéket, a tervrajzokon gazdasági épületként szereplő sok száz négyzetméteres villákat, a tóba 150 méter mélyen benyúló mólókat a hatóság akkor sem bontatja el, amikor fény derül a turpisságra. A csopaki borász szerint a fejlesztésnek titulált rombolásoknak ugyanakkor korlátot szabhatna egy olyan, ha nem is minden érintettnek kedvező, de legalább elfogadható szabályozás, mint amilyen a világörökségi tájegységekre vonatkozik.

Jásdi Qubit Live-előadása immár videó és podcast formájában is elérhető. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó anyagok a Qubiten:

link Forrás