Kétmilliárd dollárra perelik a Metát a tigréi erőszak szítása miatt

2022.12.15. · TECH

A kenyai legfelsőbb bíróságon benyújtott kereset szerint a Facebook hozzájárult az etiópiai Tigré tartományban elszabaduló erőszakhoz, ezért a benyújtói kétmilliárd dollárnyi kártérítést követelnek a cégtől, amelyet – ha megítélik nekik – egy hasonló esetek megelőzésére létrehozott alapítvány kapna meg. A 2020-ban kitört tigréi háború mindeddig több százezer ember életét követelte, az idén novemberben történt békekötés után pedig mintegy négyszázezren éheznek az országban.

A keresetet két etióp kutató, Abrham Meareg és Fisseha Tekle nyújtotta be a kenyai emberjogi csoport, a Katiba Intézet és a nonprofit jogsegélyszervezet, a Foxglove támogatásával. A jóvátétel mellett a Facebook által használt algoritmus megváltoztatását is követelik, hogy kevesebb emberhez juthasson el gyűlöletbeszéd vagy erőszakra buzdító tartalom.

Meareg személyesen is érintett az ügyben: az apját, Meareg Amare Abrhát 2021 novemberében gyilkolták meg. A kémikusprofesszor a tigréi közösség ismert tagja volt, fia szerint azért kellett meghalnia, mert a gyilkosait a Facebookon elszabadult gyűlöletbeszéd tüzelte fel a támadásra. A cég szerint mindent megtettek az erőszak megelőzésének érdekében, és a további erőfeszítéseket tesznek azért, hogy mindenki biztonságosan használhassa a platformot, ennek érdekében pedig helyi civil szervezetekkel, és oromo, amhara, szomáli és tigrinya anyanyelvű moderátorokat is alkalmaznak.

A ruandai rádió esete

A vád szerint nem eleget: Meareg a kétmilliárd dollárból éppen a szerinte fennálló moderációs hiányosságokat szeretné pótolni, ezen kívül személyes bocsánatkérést is vár a Facebook tulajdonosától, a Metától.

Nem ez az első eset, hogy gyűlöletbeszéd terjesztésével vádolják a Facebookot: a toxikus bejegyzések több interakciót szülnek, ez pedig a vád szerint fontosabb a cég számára, mint az erőszak megelőzése. Az erőszakra buzdító posztok mellett az álhírek és az összeesküvés-elméletek is szinte akadály nélkül terjednek a platformon.

A tavalyi nagy Facebook-botrányban a cég belső dokumentumaiból kiderült, hogy egy befolyásos elitre nem vonatkoznak az egyébként mindenkire érvényesnek mondott szabályok, a vezetőség tisztában van vele, hogy az Instagram rossz hatással van a fiatalok mentális egészségére, ahogyan azzal is, hogy a megosztó és gyűlöletkeltő tartalmak az alkalmazott algoritmus működésével egyre több embert érnek el.

Cori Crider, a Foxglove igazgatója szerint a Facebook hasonló szerepet töltött be a tigréi háborúban, mint a ruandai rádió az ottani népirtásokban. Az RTLM (Radio Télévision Libre des Mille Collines) 1993 és 1994 között rasszista propagandát sugárzott a tuszik, a mérsékelt hutuk, a belgák és az ENSZ békefenntartói ellen, amellyel egy 2009-es tanulmány szerint közvetve körülbelül 45 ezer tuszi halálát okozta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás