Katéterezés helyett CT-vel diagnosztizáltak magas vérnyomást okozó forró göböket

2023.01.17. · tudomány

Sikerült egyszerű CT-vizsgálattal azonosítani a hormonális alapú magasvérnyomás-betegségben szenvedők közül azokat, akik egy rutinműtét után még gyógyszereket sem kell, hogy szedjenek többé az egyébként hosszú távon súlyos, esetenként halálos szövődményeket, például infraktust vagy sztrókot okozó magas vérnyomásuk ellen. A londoni Queen Mary Egyetem és a Barts valamint a Cambridge-i Egyetemi Kórházak kutatói kidolgoztak ugyanis egy új módszert, amellyel a CT-berendezés számára láthatóvá válnak azok a göböcskék, amelyek a túlságosan nagy mennyiségben magas vérnyomást okozó aldoszteron hormon többlettermelődéséért felelősek.

A szóban forgó göböcskék a tanulmányt végző kutatók Nature Medicine szaklapban január 16-án publikált összefoglalója szerint a magas vérnyomással küzdők huszadában megtalálhatók. Azok körében pedig, akiknek a szervezetében a kelleténél magasabb az aldoszteron hormon szintje, a többlethormon-termelés hátterében az esetek kétharmadában ugyancsak a göböcskék megjelenése áll. Noha ez az orvosok számára már nem jelentett újdonságot, a probléma a göböcskékkel az, hogy eddig csak katéterezéssel tudták azokat kimutatni, amely amellett, hogy az érintettek számára fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő beavatkozás, a kórházak nagy részében nem is állnak rendelkezésre azok az eszközök, amellyel a vizsgálat elvégezhető lenne.

A brit kutatóorvosok most kimutatták, hogy a magasvérnyomás-betegség e fajtájában szenvedők kétharmada esetében a – jellemzően az egyik – mellékvesekéregben kialakuló, egyébként nem rosszindulatú, tehát a továbbiakban kontrollálatlanul nem szaporodó göböcske okozza a problémát, ez termeli a többletaldoszteront. Ha a sóháztartás szabályozásában szerepet játszó hormonból több van a kelleténél, a vizeletkiválasztó rendszer nem tudja megfelelő mértékben szabályozni a sejtek nátrium- és káliumtartalmát, ez okozza következésképpen a magas vérnyomást. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek ez a csoportja ráadásul a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nagy részére sem reagál megfelelően, így különösen veszélyeztetettek a szövődmények miatt. A jó hír az, hogy a genetikai örökségek miatt kialakuló göböcske egyszerű műtéttel eltávolítható, és a betegek jelentős részének a gyógyulás során a magas vérnyomása is normalizálódik.

A vizsgálatba 128 olyan beteget vontak be, akiknek a magas vérnyomásnak e speciális fajtája okozta a tüneteit. A CT-vizsgálathoz gyorsan lebomló radioaktív festékanyagot használtak, ami kizárólagosan az aldoszterontermelő szövethez, a bűnös kis göbhöz tudott kötődni. Erre azért volt szükség, mert az aldoszterontermelő göböcskék nagyon parányiak, így a festékanyag nélküli CT-szkennelés során a legtöbbször elsiklott felettük a radiológusok figyelme. A radioaktív segédanyagnak köszönhetően azonban felvillannak a CT-felvételen, így lehetetlen szem elől téveszteni őket. A katéterezéshez képest gyors és fájdalommentes új módszer azonban éppoly pontosnak bizonyult, mint a bonyolult és fájdalmas katéterezés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás