9 éves srácként kezdte rajzolni a világ összes állatát bemutató enciklopédiát, 30 lett, mire befejezte

2023.02.06. · majom

Bár teljesítménye tudományos szempontból aligha vethető egybe az 1995-ben elhunyt Gerald Durrell, vagy a 96 évesen is aktív Sir David Attenborough munkásságával, a Nyugat-Oxfordshire-ben született, de Londonban felcseperedő Josh Gabbatis kitartás és elhivatottság terén méltó követője a világhírű természetbúvároknak.

A Guardian tudományrovata ugyanis vasárnap mutatta be a klímapolitikai és éghajlatkutatási témákra szakosodott újságíró kéziratos enciklopédiáját, amelynek különlegessége, hogy a szerző 2001-ben 9 évesen vágott bele az állatvilág teljes körű lajstromozásába, hogy aztán alig 21 év alatt a végére is érjen.

A projektkezdéskori helyesírási ismereteket tükröző Josh’es Book of Animals című 118 oldalas, a koralloktól a csimpánzokig a földi fauna minden jelesebb képviselőjét felsorakoztató nagy állatos könyv minden betűje és illusztrációja a szerző saját munkája. A Gabbatiss Twitterén január végén bemutatott enciklopédikus igényű alkotás további sorsa még nem dőlt el, a napról napra népszerűbb szerző mindenesetre boldog lenne, ha eddigi élete készítési idejét tekintve mindenképp legfőbb műve egynél több példányban, nyomtatásban is megjelenne.

A kagylókról, rákfélékről és pókokról szóló oldalpár Gabbatis 21 évnyi munkával készült enciklopédiájából
photo_camera A kagylókról, rákfélékről és pókokról szóló oldalpár Gabbatis 21 évnyi munkával készült enciklopédiájából Fotó: Josh Gabbatiss

Gabbatiss a Guardiannek elmondta, hogy akkor sem lesz elkeseredve, ha egy könyvkiadótól sem kap értékelhető ajánlatot. Az eddigi visszajelzések szerint már most tömegek figyelmét hívta fel arra, hogy a gyerekkori szenvedélyekhez érdemes hűnek maradni.

Az egypéldányos enciklopédia záró oldala
photo_camera Az egypéldányos enciklopédia záró oldala Fotó: Josh Gabbatiss

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás