Észak-Korea is bevetette influenszer-hadseregét, de valami bűzlik a videókon

2023.02.07. · majom

Fagyizó, éneklő, szórakozó gyerekek, fiatalok Youtube-videókat készítenek. Nincs ebben semmi különös, ha éppen ezek a videók nem a világ legjobban elszigetelt országából, Észak-Koreából érkeznek. Az idilli környezetben felvett, angol nyelvű videók a phenjani hétköznapokat hivatottak bemutatni, de azok, akik ismerik az ország propagandagépezetét, egyből kiszúrják a gyanús jeleket.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a youtuberek valószínűleg magas rangú tisztviselők rokonai lehetnek, és propagandatevékenységük célja az ország nemzetközi imázsának javítása. A videók „úgy néznek ki, mint egy jól begyakorolt színdarab” részei, állítja Pak Szongcsol, az Észak-Koreai Emberi Jogok Adatbázisközpontjának kutatója.

Észak-Korea évtizedek óta meglehetősen el van zárva a világ többi részétől, szigorúan korlátozza a szabad véleménynyilvánítást, a szabad mozgást és az információkhoz való hozzáférést. Az internethasználatot olyan szinten korlátozzák, hogy még azok a kiváltságosok is csak az erősen cenzúrázott állami intranethez férhetnek hozzá, akiknek engedélyezik az okostelefon használatát. A külföldi könyvek, filmek és más alkotások tiltottak, a csempészetüket súlyosan büntetik.

Ezért is erősen gyanús például a Song A nevű, már több mint 20 ezer követővel rendelkező 11 éves észak-koreai youtuber, aki egyik videójában egy többszörösen tiltott (nemcsak egyszerűen külföldi, hanem nyugati, ráadásul boszorkányságokat terjesztő) könyvet, a Harry Pottert mutatja be mint kedvenc regényét. Gyerekszobája idilli, akcentusa meglepően brit.

photo_camera Forrás: Youtube / Song A

Song A, YuMi és a többi phenjani influenszer többek között vidámparkban, tömött aquaparkban, tudományos-technológiai múzeumban, jól felszerelt konditeremben vagy egy elit iskolában is forgatott videót, ami Pak szerint nem teljesen színjáték, de semmiképpen sem az átlagos észak-koreai polgár életszínvonalát mutatja be. Az országból érkező független jelentések alapján van egy nagyon szűk, nagyon gazdag elit, amelynek tagjai valóban hozzáférnek az ilyen szolgáltatásokhoz és helyszínekhez, de még ők sem mindig – az ország akadozó áramellátása biztosan nem teszi lehetővé, hogy egy vidámpark folyamatosan működni tudjon.

A CIA 2019-es adatai szerint a 26 milliós észak-koreai lakosság mindössze 26 százaléka jut áramhoz, és még így is gyakoriak az áramszünetek. Mindez jól látható a műholdképeken, ahol igen éles kontraszt mutatkozik a sötétbe burkolózó Észak-Korea, valamint a szomszédos kínai és dél-koreai fényáradat között.

A szakértők szerint az influenszerek bevetése egy újfajta propaganda megjelenését jelzik, miután éveken keresztül a szovjet típusú plakátok, rakétatesztekről és masírozó katonákról készült videók uralták az állami üzeneteket – és persze a fehér lovon vágtató Kim Dzsongun.

Ezzel valószínűleg már a turizmus újraindítását készíti elő az észak-koreai vezetés, ugyanis ilyen is létezett a többnyire elszigetelt országban a pandémia előtt. Igaz, csak a turisztikai minisztérium idegenvezetőit lehetett követni egy előre meghatározott útvonalon, amelynek látnivalóit minden bizonnyal úgy állították össze, hogy a lehető legjobb képet mutassa az országról, és elfedje az óriási szegénységet és kietlenséget, ami Észak-Korea nagy részében uralkodik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás