Bill Gates: A ChatGPT meg fogja változtatni a világunkat

2023.02.10. · TECH

A Microsoft teljes erővel rávetette magát a legújabb technológiai szenzációra, a ChatGPT-re, amelynek fejlesztőjét, az OpenAI-t 10 milliárd dollárral tolta meg, és amelynek funkcióira a komplett stratégiáját alapozza a jövőben. Bill Gatesnek, a cég alapítójának és egykori vezetőjének ehhez már nem sok köze van, de a napokban több interjúban is kifejtette róla a véleményét.

A Handelsblatt című német üzleti napilap pénteki számában megjelent interjúban azt mondta, az emberi nyelven fogalmazó chatbot megjelenése olyan jelentős állomása a modern történelemnek, mint amilyen az internet feltalálása volt.

„A mesterséges intelligencia idáig tudott olvasni és írni, de nem értette a tartalmat. Az olyan új programok, mint a ChatGPT számos irodai munkát hatékonyabbá tesznek azzal, hogy segítik a számlák vagy levelek megírását. Ez meg fogja változtatni a világunkat”

– mondta Gates, aki 1975-ben alapította meg a Microsoftot, amelynek napi munkálataitól 2008-ban vonult vissza, hogy feleségével közös alapítványával foglalkozzon. Hivatalosan 2014-ig még a cég elnök-vezérigazgatója és legnagyobb részvényese volt, majd 2020-ban az igazgatósági tagságáról is lemondott.

Ennek ellenére rajta tartja a szemét a technológiai fejlődésen, a Forbesban egy hete megjelent interjújából pedig az is kiderül, hogy még mindig van ráhatása a Microsoftra: 2022 nyarán ő is találkozott az OpenAI vezetőivel, hogy véleményezze a fejlesztéseiket, mielőtt a cég megköti velük a több milliárdos szerződést.

Gates a digitális technológia negyedik nagy mérföldkövének tartja azt, ami a mesterséges intelligencia területén az elmúlt egy évben történt – az első három a számítógép, a grafikus felhasználói felülettel rendelkező számítógép, valamint az internet megjelenése.

Az interjúban többek között elmondta, hogy a legtöbb jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia először a fizikai munkákat helyettesíti majd, de ez (pl. a gyárak automatizációja) a vártnál lassabban történik, míg az irodai vagy adminisztrációs munkákat fenyegető gépi képességek rohamtempóban fejlődnek.

Gates szerint fontos, hogy az irányítás kérdése is szem előtt maradjon, és felkészüljenek a szakemberek arra, ha valaki rossz célokra használná fel a mesterséges intelligenciát, vagy ha a fejlesztők elvesztik a kontrollt a gép felett. Szerinte a Microsoft és az OpenAI nagy figyelmet fordít az ilyen biztonsági kérdésekre is, de ettől függetlenül a mesterséges intelligencia lesz 2023 legforróbb témája.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás