Áttörő eredményeket hozhat a rákgyógyításban a nukleáris medicína

2023.04.12. · tudomány

A radioaktív izotópok lokális alkalmazása a gyógyászatban egyre több betegség esetén válik reális kezelési móddá. Friss tanulmányukban a Washington University School of Medicine kutatói bejelentették, hogy egérkísérleteikben sikeresnek bizonyult egy új terápia, ami később akár embereken is alkalmazhatóvá válik.

A Non-Hodgkin leukémiák olyan daganatos megbetegedések, amelyek a nyirokrendszert érintik, a fehérvérsejtek, a B- és T-limfociták rosszindulatú rákos elváltozásait jelentik. Kimondottan agresszív formái is léteznek, a eCancer által idézett adatok szerint az American Cancer Society több mint 80 ezer új esettel kalkulál 2023-ban csak az Egyesült Államokban.

A betegséget a kiterjedtségétől és a stádiumától függően sugárterápiával, kemoterápiával, illetve immunterápiával kezelik, de ezeknél hatékonyabb további terápiákat keresnek, így akadtak rá a nukleáris medicína új lehetőségére is, ami az immunterápiával ötvözve hozhat eredményt.

Ehhez a 177-es rendszámú lutéciumizotópot használnak, amit az ofatumumab humán antitesttel együtt juttatnak a szervezetbe. Az egérkísérleteknél többféle kezelést is kipróbáltak. Volt egy csoport, amelynek semmilyen kezelést nem adtak, egy másik egércsoport pedig csak az ofatumumab antitesteket kapta. Ezek mellett három különböző adagolással (és kombinációban) adtak lutéciumtartalmú injekciókat más egércsoportoknak.

Az eredmények alapján az a kezelés bizonyult a leghatékonyabbnak, amelyben az izotóppal összekapcsolt ofatumumab antitestet adagolták az állatoknak, míg kezelés nélkül az egerek kevesebb mint 20 nap alatt elpusztultak. Az új terápiával viszont 221 napig (mediánérték a kísérleti egerek élettartama alapján) élhettek az állatok, vagyis akár a betegség kezeléséhez is elég lehet a dózis.

Bár a kutatók az embereknél is alkalmazhatónak vélt dózisokkal dolgoztak és az egerekben a humán betegséget idézték elő, az első eredmények még nem jelentik azt, hogy a kezelés minden körülmények között hatásos. Ehhez további klinikai vizsgálatokra lesz szükség a jövőben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás